Esiintymisjännitys voi häiritä muusikon muistia.

Esiintymisjännitys voi haitata muusikkojen ammatissa toimimista, sillä stressi vaikuttaa aistimuistiin, vahvisti Veerle Simoens tänään Helsingin yliopistossa tarkastetussa psykologian väitöstutkimuksessaan.

Simoens kehitti tutkimusasetelman akuutin stressin aikaansaamiseksi terveillä opiskelijoilla. Hän tutki sensorisen kuulomuistin toimintaa EEG-mittauksilla erilaisten äänten piirteiden suhteen stressin aikana. Akuutti stressi heikensi kuulomuistin toimintaa erityisesti äänten keston suhteen. Lisäksi Simoens pystyi erottamaan akuutin stressin ja yleisen kognitiivisen kuormituksen aivovaikutukset.

Kroonista stressiä tutkittiin tinnituspotilailla. Heillä hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselin palautemekanismi toimi pidempään ja herkemmin joko tinnituksen seurauksena tai sille altistavana tekijänä. Lisäksi potilaat olivat herkempiä kuuloaistissa ilmenevälle stressille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyselytutkimuksella Simoens selvitti muusikoiden stressiä ja esiintymisjännitystä. Suoritusta heikentävä ja sitä parantava esiintymisjännitys eivät olleet vastakkaisia, mutta selvästi erillisiä ilmiöitä. Suoritusta heikentävä esiintymisjännitys oli yhteydessä koettuun paineeseen, sen sijaan suoritusta parantava esiintymisjännitys oli yhteydessä koettuun tukeen. Ilmeni myös, että koettu vahva yhteyden tunne omaan soittimeen vähensi esiintymisjännitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla