Tänään on Jaakon päivä, jonka jälkeen järvivesien lämpötilat alkavat laskea. Niin väittää vanha sanonta. Mutta miksi uimavesi voi äkisti kylmentyä lämpimälläkin kesäilmalla?

Tänään on Jaakon päivä, jonka jälkeen järvivesien lämpötilat alkavat laskea. Niin väittää vanha sanonta.

Mutta miksi uimavesi voi äkisti kylmentyä lämpimälläkin kesäilmalla?

Ilmiö on merillä yleinen ja johtuu kumpuamisesta eli virtausten aiheuttamasta viileän veden kohoamisesta pintaan. Valtamerillä vesi kumpuaa enintään parinsadan metrin syvyydestä, Itämerellä korkeintaan muutamasta kymmenestä metristä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillinen kumpuamistilanne syntyy meidän oloissamme, kun tuuli puhaltaa rannikon suuntaisesti ja rannalta katsottuna oikealta vasemmalle. Tällöin maapallon pyörimisliike, joka kääntää virtauksia pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle, saa rannikon pintaveden kulkeutumaan avomerelle. Poistuva vesi korvautuu kumpuamisella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalainen uimaranta viilenee kesäisessä kumpuamisessa erityisen dramaattisesti, jos lämpimän pintaveden alla oleva lämpötilan harppauskerros nousee pintaan. Tällöin pintavesi voi parissa päivässä kylmetä yli kymmenen asteen verran.

Tyypillinen kumpuamisvyöhyke leviää rannikkoa pitkin 30-–150 kilometriä ja ulottuu rannasta 5-–20 kilometriä ulapalle.Tämä kylmän veden alue näkyy hyvin satelliittikuvissa.

Yleensä kumpuaminen vaikuttaa Itämerellä 1/2-10 päivää. Tilanne ei synny hetkessä, koska meren suuri massa hidastaa liikettä. Esimerkiksi Suomenlahdella tuulen pitää puhaltaa rannikon suuntaisesti ainakin pari päivää yli seitsemän metrin sekuntinopeudella, jotta kumpuaminen alkaa. Kumpuamisen jälkeen virtaukset tasoittavat lämpötilaerot melko pian, mutta tilanteen jäljet näkyvät parikin viikkoa.

Kumpuaminen voi aiheuttaa voimakkaan ja nopean leväkukinnan nostamalla ravinteita pintaan. Itse kumpuamisen aikana pintavesi on liian kylmää levien kasvulle, mutta seuraavana lämpimänä ja tyynenä jakson aikana kukinta roihahtaa. Näin käy Suomenlahdella usein elokuussa, jolloin pinnan ravinteet ovat olleet vähissä ja kumpuamisen edellyttämiä kohtalaisia tuulennopeuksia alkaa esiintyä keskikesän heikkojen tuulien jälkeen.

Asiantuntijana geofysiikan dosentti Kai Myrberg, Merentutkimuslaitos 

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2007


Tiede.fi-sivuston päivittäiset tiedeuutiset palaavat kesätauolta 1. elokuuta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla