Harmittaako sinua, jos aurinkoisena kesäpäivänä näet Korkeasaaren petokissoista vain velttona lojuvan hännänpään? Olisit hyvilläsi: kissat ovat terveitä ja tyytyväisiä oloonsa. Leijonat ja tiikerit liikkuvat luonnostaan hämärässä ja öisin, muistuttaa y...

Harmittaako sinua, jos aurinkoisena kesäpäivänä näet Korkeasaaren petokissoista vain velttona lojuvan hännänpään? Olisit hyvilläsi: kissat ovat terveitä ja tyytyväisiä oloonsa. Leijonat ja tiikerit liikkuvat luonnostaan hämärässä ja öisin, muistuttaa yhdysvaltalainen etologi Jennifer Ryback New Scientist -lehdessä. Jos ne ovat päivällä aktiivisia, se on merkki stressaantumisesta.

Ryback tutki mm. leijonien, tiikerien, aavikkoilvesten ja kalastajakissojen käyttäytymistä Washingtonin kansallisessa eläintarhassa. Stressaantuminen ilmeni päiväsaikaisena kuljeskeluna ja turkin nuoleskeluna. Hermostuneimpia olivat ne, joiden häkinmuoto päästää yleisön aivan niiden lähelle.

Usein eläintarhankävijät yrittävät kiinnittää kuljeskelevan pedon huomiota, mikä lisää sen stressioireita. Jos vain katselet passiivisesti, et ole kissan kannalta niin harmillinen, Ryback neuvoo.