Porkkanalla pysyy terävämpänä.
Porkkanalla pysyy terävämpänä.

Muisti heikkenee glukoosin lisääntyessä.

Suurehkot verensokerin pitoisuudet huonontavat myös niiden muistia, joilla ei ole diabetesta tai korkeaa verensokeria, osoittavat tutkijat Neurology-lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 141 keskimäärin 63-vuotiasta henkilöä, joilla ei ollut diabetesta tai diabeteksen esiastetta eli heikentynyttä glukoosinsietoa. Ylipainoiset, runsaasti alkoholia käyttävät ja muistivaivaiset oli suljettu pois tutkimuksesta.

Teetetyissä muistitehtävissä pärjäsivät keskimäärin paremmin ne, joilla oli matala verensokeri. Testeissä piti muistaa 15 sanan listalta mahdollisimman monta puolen tunnin päästä. Kävi ilmi, että seitsemän millimoolin lisäys veren glukoositasosta kertovan HbA1c-markkerin pitoisuudessa johti siihen, että henkilö muisti kaksi sanaa vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivokuvaukset paljastivat lisäksi, että muistamisessa keskeinen aivojen alue hippokampus oli pienempi niillä, joilla oli enemmän sokeria veressään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan myös ei-diabeetikoiden muistiongelmia voidaan ehkäistä laskemalla verensokeria. Resepti vähemmän kaloreita ja enemmän liikuntaa ei pidä vain kroppaa paremmassa kunnossa, myös mieli pysyy kirkkaampana. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla