Tökkää nukkeen 0–51 neulaa sen mukaan, miten vihainen olet siipallesi, koehenkilöitä ohjeistettiin. Kuva: Jo McCulty, Ohio State University
Tökkää nukkeen 0–51 neulaa sen mukaan, miten vihainen olet siipallesi, koehenkilöitä ohjeistettiin. Kuva: Jo McCulty, Ohio State University

Nälästä aggressiivisena ei kannata alkaa puida suhdetta, tutkijat neuvovat.

Verensokerin alhaisuus heikentää itsekontrollia, on osoitettu aiemmin (pdf). Tämä näkyy aggressiivisuuden lisääntymisenä aviokumppania kohtaan, osoittavat nyt yhdysvaltalaiset ja alankomaalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Brad Bushman Ohion osavaltionyliopistosta kollegoineen värväsi tutkimukseensa 107 heteroseksuaalista avioparia, jotka olivat olleet naimisissa keskimäärin 12 vuotta. Jokaisesta pariskunnasta sekä mies että nainen osallistuivat samoihin kokeisiin.

Aluksi kaikkien tyytyväisyys parisuhteeseensa selvitettiin kyselyllä, ja heidät opetettiin ottamaan kotona näytteitä verensokeristaan. Sitä mitattiin 21 päivän ajan joka aamu ja ilta.

Lisäksi jokaiselle annettiin mukaan pieni voodoonukke ja 51 neulaa. Nuken sanottiin edustavan kunkin koehenkilön aviopuolisoa, ja siihen neuvottiin pistämään jokaisen 21 koepäivän iltana 0–51 neulaa sen mukaan, miten vihainen puolisolleen silloin oli. Tulos piti kirjoittaa muistiin, mutta nukkea ei saanut näyttää toiselle.

Ne koehenkilöt, joiden verensokeri oli alhainen, pistelivät nukkeen usempia neuloja kuin muut. Ero näkyi, vaikka otettiin huomioon erot tyytyväisyydessä parisuhteeseen.

Tutkimuksen viimeistä osaa varten samat pariskunnat tulivat tutkimuslaboratorioon. Kukin koehenkilö osallistui tietokoneella nopeuspeliin, jonka toisen osapuolen sanottiin olevan toisessa huoneessa istuva aviopuoliso. Voittaja sai rangaista häviäjää soittamalla tälle riipivää sireeniääntä valitsemallaan kovuudella ja valitsemansa ajan. Todellisuudessa vastapeluri oli tietokone, joka oli ohjelmoitu häviämään puolet peleistä ja jonka soitot oli satunnaistettu.

Ne, joiden verensokeri oli alhainen, soittivat sireeniä kovempaa ja pidempään kuin muut. Jälleen erot säilyivät, vaikka ne suhteutettiin tyytyväisyystasoon.

Tutkijat myöntävät, että kyseessä on vasta karkea kuvaus ilmiöstä. Tuloksissa näkyy sokeritasojen päivittäisvaihtelun vaikutus, muttei se, miten pitkäaikaiset sokeriaineenvaihdunnan erot vaikuttavat.

Tutkijoiden mielestä tuloksista voi kuitenkin päätellä, että ruoan saatavilla pitäminen voi auttaa vastustamaan taipumusta aggressiivisuuteen. – Varmista, ettet ole nälkäinen, kun alat keskustella siippasi kanssa jostakin vaikeasta asiasta, kiteyttää Bushman yliopistonsa tiedotteessa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41900
Liittynyt6.12.2009

Alhainen verensokeri vie maltin parisuhteessa

Tämä ei todellakaan ole mikään parisuhdespesifinen asia. Veren sokerilla, sen vaihteluilla ja tasoilla on selvä kansaterveyellinen merkitys/linkitys monen eri käyttäytymistekijän kautta. Varsinkin kun Suomessa mm. diabeteksen kasvukäyrät sojottaa ylös. Esim miten väkivaltaiset teot osaltaan linkittyvät/selittyvät rajun alkoholinkäytön, siitä seuraavan verensokerin laskun ja itsekontrollin heikentymisen kautta. Lukekaa se liitetty PDF.
Lue kommentti