Tökkää nukkeen 0–51 neulaa sen mukaan, miten vihainen olet siipallesi, koehenkilöitä ohjeistettiin. Kuva: Jo McCulty, Ohio State University
Tökkää nukkeen 0–51 neulaa sen mukaan, miten vihainen olet siipallesi, koehenkilöitä ohjeistettiin. Kuva: Jo McCulty, Ohio State University

Nälästä aggressiivisena ei kannata alkaa puida suhdetta, tutkijat neuvovat.

Verensokerin alhaisuus heikentää itsekontrollia, on osoitettu aiemmin (pdf). Tämä näkyy aggressiivisuuden lisääntymisenä aviokumppania kohtaan, osoittavat nyt yhdysvaltalaiset ja alankomaalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Brad Bushman Ohion osavaltionyliopistosta kollegoineen värväsi tutkimukseensa 107 heteroseksuaalista avioparia, jotka olivat olleet naimisissa keskimäärin 12 vuotta. Jokaisesta pariskunnasta sekä mies että nainen osallistuivat samoihin kokeisiin.

Aluksi kaikkien tyytyväisyys parisuhteeseensa selvitettiin kyselyllä, ja heidät opetettiin ottamaan kotona näytteitä verensokeristaan. Sitä mitattiin 21 päivän ajan joka aamu ja ilta.

Lisäksi jokaiselle annettiin mukaan pieni voodoonukke ja 51 neulaa. Nuken sanottiin edustavan kunkin koehenkilön aviopuolisoa, ja siihen neuvottiin pistämään jokaisen 21 koepäivän iltana 0–51 neulaa sen mukaan, miten vihainen puolisolleen silloin oli. Tulos piti kirjoittaa muistiin, mutta nukkea ei saanut näyttää toiselle.

Ne koehenkilöt, joiden verensokeri oli alhainen, pistelivät nukkeen usempia neuloja kuin muut. Ero näkyi, vaikka otettiin huomioon erot tyytyväisyydessä parisuhteeseen.

Tutkimuksen viimeistä osaa varten samat pariskunnat tulivat tutkimuslaboratorioon. Kukin koehenkilö osallistui tietokoneella nopeuspeliin, jonka toisen osapuolen sanottiin olevan toisessa huoneessa istuva aviopuoliso. Voittaja sai rangaista häviäjää soittamalla tälle riipivää sireeniääntä valitsemallaan kovuudella ja valitsemansa ajan. Todellisuudessa vastapeluri oli tietokone, joka oli ohjelmoitu häviämään puolet peleistä ja jonka soitot oli satunnaistettu.

Ne, joiden verensokeri oli alhainen, soittivat sireeniä kovempaa ja pidempään kuin muut. Jälleen erot säilyivät, vaikka ne suhteutettiin tyytyväisyystasoon.

Tutkijat myöntävät, että kyseessä on vasta karkea kuvaus ilmiöstä. Tuloksissa näkyy sokeritasojen päivittäisvaihtelun vaikutus, muttei se, miten pitkäaikaiset sokeriaineenvaihdunnan erot vaikuttavat.

Tutkijoiden mielestä tuloksista voi kuitenkin päätellä, että ruoan saatavilla pitäminen voi auttaa vastustamaan taipumusta aggressiivisuuteen. – Varmista, ettet ole nälkäinen, kun alat keskustella siippasi kanssa jostakin vaikeasta asiasta, kiteyttää Bushman yliopistonsa tiedotteessa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38059
Liittynyt6.12.2009

Alhainen verensokeri vie maltin parisuhteessa

Tämä ei todellakaan ole mikään parisuhdespesifinen asia. Veren sokerilla, sen vaihteluilla ja tasoilla on selvä kansaterveyellinen merkitys/linkitys monen eri käyttäytymistekijän kautta. Varsinkin kun Suomessa mm. diabeteksen kasvukäyrät sojottaa ylös. Esim miten väkivaltaiset teot osaltaan linkittyvät/selittyvät rajun alkoholinkäytön, siitä seuraavan verensokerin laskun ja itsekontrollin heikentymisen kautta. Lukekaa se liitetty PDF.
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä