Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Lontoolaistutkijat osoittivat, että ihminen havaitsee asioiden yhteyksiä tietämättä siitä itse mitään.

Moni luottaa intuitioonsa – ja tuoreen tutkimuksen mukaan pätevästä syystä. Lontoon University Collegen ja pariisilaisen CENIR-keskuksen tutkijat onnistuivat osoittamaan, että aivomme paitsi lukevat alitajuisia signaaleja, myös oppivat niiden seuraukset.

"Esimerkiksi pokerinpelaajan pärjääminen voi perustua siihen, että hän on oppinut tulkitsemaan alitajuisia vihjeitä vastapelureistaan”, tutkimusta johtanut Mathias Pessiglione sanoo.

Vaikka alitajuisen oppimisen mahdollisuuteen on uskottu jo sadan vuoden ajan, tutkijoilla on ollut suuria vaikeuksia osoittaa sitä kokeellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pessiglionen ryhmä onnistui tässä rahapelin avulla, jossa koehenkilöt saivat lyödä pienistä summista vetoa. Ennen vedon hyväksymistä heille näytettiin tietokoneen ruudulla abstrakti kuvio, johon oli ympätty – koehenkilöiden sitä tietoisesti tajuamatta – symboli, mikä paljasti, voittiko veto vai ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätöksen tekoon annettiin aikaa vain kolme sekuntia.

Ilmeni, että alitajuiset vihjeet ohjasivat koehenkilöiden käyttäytymistä: pelaaja oppi, milloin kannatti lyödä vetoa, milloin ei.

Tutkijat myös paikansivat funktionaalisen magneettikuvauksen avulla, että alitajuiseen välineelliseen ehdollistamiseen reagoi voimakkaimmin aivojuovio. Sama alue kietoutuu myös tietoiseen riskinottoon.

Tutkimuksen julkaisi Neuron ja siitä kertoi myös New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla