Päivittäin juovien aivot olivat keskimäärin puolisen vuotta vanhemmat kuin verrokeilla. Myös vuosikausien tupakoinnin on havaittu rappeuttavan aivoja. Kuva: Shutterstock
Päivittäin juovien aivot olivat keskimäärin puolisen vuotta vanhemmat kuin verrokeilla. Myös vuosikausien tupakoinnin on havaittu rappeuttavan aivoja. Kuva: Shutterstock

17000 henkilön magneettikuvista nähtiin, miten päivittäinen alkoholinkäyttö ja tupakointi rappeuttavat aivoja.

Viini on viisasten juoma, sanotaan. Liikaa viinaksia nauttiva ei kylläkään välttämättä säily viisaana elämänsä loppuun asti.

Alkoholin haitallisesta vaikutuksesta elimistöön ja aivoihin on vuosikymmenten tieteellinen tutkimusnäyttö. Kohtuukäyttö ei välttämättä ole mahdottoman vaarallista, mutta niin sanotusti terveellistä määrää alkoholia ei ole olemassakaan, kertovat tuoreet tutkimukset.

Yhdysvalloissa, Etelä-Kalifornian yliopistossa, on nyt selvitetty laajassa magneettikuvaustutkimuksessa, miten runsas alkoholinkäyttö ja päivittäinen tupakointi vanhentavat aivoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa havaittiin selvästi, että runsaasti alkoholia nauttivilla ja säännöllisesti tupakoivilla on jopa vuosia vanhemmat aivot kuin terveemmin elävillä ikäisillään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivojen kuvantamiseen erikoistuneen neurotieteilijän Arthur Togan johtamassa tutkimuksessa hyödynnettiin Ison-Britannian biopankista kerättyä aineistoa.

Tutkijoiden käytössä oli magneettikuvat yli 17000 ihmisen aivoista ja tiedot heidän elintavoistaan. Tutkitut henkilöt olivat iältään 45–80-vuotiaita ja taustaltaan Euroopassa syntyneitä.

Jotta magneettikuvista voitaisiin erotella elintapojen vaikutuksia aivoihin, on turvauduttava monimutkaisiin tilastollisiin menetelmiin.

Ryhmä pohjasi tutkimuksensa koneoppimisen avulla kehitettyyn menetelmään. Siinä voidaan aivojen rakenteellisista muutoksista päätellä ja laskea aivoille suhteellinen ikä verrattuna aivojen todelliseen ikään eli henkilön elinvuosiin.

Toisin sanoen tutkimuksessa katsottiin, kuinka paljon vanhemmat aivot koehenkilöllä on kuin hänen ikäisellään terveellä ihmisellä.

Aivojen suhteellinen ikä korreloi tutkimuksessa myös melko vahvasti sen kanssa, miten hyvin henkilöt pärjäsivät muistia ja älyä mittaavissa testeissä.

Havainto oli selkeä. Henkilöt, jotka nauttivat alkoholia päivittäin tai lähes päivittäin, olivat aivoiltaan vanhempia kuin vähemmän juovat verrokit.

Selvänä piikkinä erottui nimenomaan jatkuva alkoholinkäyttö. Päivittäin juovien aivot olivat keskimäärin puolisen vuotta vanhemmat kuin verrokeilla, mutta yksilölliset vaikutukset voivat olla suurempiakin.

Täysraittiiden ja pari kertaa viikossa juovien aivoissa ei ollut merkittäviä eroja, joskin täysraittiilla ja erittäin harvoin juovilla oli keskimäärin hieman ikäistään nuoremmat aivot tällä mittarilla.

Sama vaikutus havaittiin myös päivittäisellä tupakoinnilla, jota tarkasteltiin siis erillisenä tekijänä. Säännöllinen tupakointi vanhensi aivoja keskimäärin noin puoli vuotta.

Tupakointia laskettiin askivuosissa, mikä tarkoittaa yhtä askillista tupakkaa päivässä vuoden ajan. Jokainen askivuosi vanhentaa aivoja normaalin ikääntymisen lisäksi keskimäärin 11 päivää, tutkijat laskivat.

Vastaavasti jokainen lisägramma alkoholia vanhentaa tämän tutkimuksen mukaan aivoja 0,02 vuotta eli noin seitsemän päivää.

Jos siis henkilö juo jo päivittäin, vaikutukset voivat näin laskettuna kohota hyvinkin suuriksi. Yhdessä alkoholiannoksessa, kuten vaikkapa 0,33 litran kaljapullossa tai 12 senttilitran viinilasillisessa, on 12 grammaa alkoholia.

Kannattaa kuitenkin huomata, että tämä on tilastollinen laskelma, jota ei voi tulkita aivan lineaarisesti.

Muutenhan lukema tarkoittaisi, että alkoholia rankimmin käyttävillä olisi yli tuhatvuotiaat aivot, kun esimerkiksi yhdessä Koskenkorva-pullossa on alkoholia 150 grammaa. Tutkijoiden kaavalla yhden kossupullon nauttiminen vanhentaisi aivoja peräti kolme vuotta.

Runsaalla alkoholinkäytöllä on joka tapauksessa selvästi havaittava ja tilastollisesti merkitsevä yhteys aivojen nopeampaan ikääntymiseen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös koehenkilöiden perimää ja havaittiin, että tietyt pistemutaatiot mapt-geenissä ovat yhteydessä aivojen ikääntymiseen. Tämä geeni koodaa aivoissa tau-proteiineja, joiden epänormaali kertyminen aivoihin liittyy Alzheimerin tautiin.

Tutkimus vahvistaa pitkälti sen, mikä on jo aiemmin tiedetty. Alkoholin suurkulutus rappeuttaa aivoja, pahimmillaan peruuttamattomasti, joskin aivot voivat usein toipua ennalleen, kun juomisen lopettaa.

Tiedetään myös hyvin, että tupakointi heikentää aivojen terveyttä. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että koko ikänsä tupakoineilla yli 70-vuotiailla ihmisillä saattaa olla aivoissa tietyillä alueilla samankaltaisia rappeumia, joita nähdään alkavassa Alzheimerin taudissa.

Tupakoijien aivoissa on havaittu myös rakenteellisia eroja palkitsemisjärjestelmään liittyvillä alueilla.

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä948

Ööö. Jokainen askivuosi vanhentaa 11päivää, ja jokainen nautittu gramma alkoholia suorilta 12 päivää?

Jos juo kerran yhden oluen, aivot vanhenee 84päivää? Samaan päästäkseen pitää polttaa 7.5vuotta aski päivässä.

Joku tossa nyt mättää.

Deimos
Seuraa 
Viestejä11370

Kahdeksan päivää ilman tupakkaa. Ja ilman alkoholia taitaa tulla jo kuukausi. Mutta eiköhän tuhot ole jo tehty. Ne polttakoot ja juokoot keillä on varaa. Yksi syy raitistumiseen on raha. Mutta tuntuu kyllä hyvälle. Jopa niin hyvälle että menen ehkä  kävelylle nauttimaan tuoksuista. Katsotaan mitä ilta tuo tulessaan. Mutta siis hyvin onnellinen nykytilanteeseen. En kaipaa mitään aineita aivojen kemian sekoittamiseen. Enkä myöskään lääkkeitä, muita kuin sen yhden. Unet hyviä, 8-12 tuntia.

Varmasti rappeuttavat. Aivoihin ei kuulu alkoholi tai nikotiini. Eikä mikään muukaan. Eikä kehoonkaan. Saatan tulevaisuudessa sortua muutamaan olueseen tai muuhun, mutta en enää säännöllisesti. Paljon mukavampi katsella maailmaa näin.

BW kirjoitti: "The mad man from Tikkurila, who eats (drinks) more than he earns!
Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.
Reifengas: Saattaa säilyäkin pimeä markkina jonkin aikaa, mutta ...tuoni vie.Valtion on otettava omansa, huolehdittava omistaan, ja valtio olemme me.

Sisältö jatkuu mainoksen alla