Viime vuonna vappua vietettiin koleissa merkeissä. Kuva: Juhani Niiranen
Viime vuonna vappua vietettiin koleissa merkeissä. Kuva: Juhani Niiranen

Amerikkalaisyliopiston tutkijat saivat tuloksensa hiirillä, mutta havaintoa tukee vanhempi suomalaistutkimus, jossa tehtiin ruumiinavauksia alkoholin suurkuluttajille.

Sää viileni vapuksi, ja kuohuviiniä puistossa nauttiessa saattoi iskeä vilu. Jos tilanteesta hakee hyviä puolia, niin viileys aktivoi ruskeaa rasvaa ja suojaa tätä kautta maksaa alkoholin haitoilta. Näin käy sikäli kuin Michiganin yliopiston lääketieteilijöiden julkistamia hiirikokeiden tuloksia voi soveltaa ihmisiin.

Myös alkoholin kulutus itsessään kiihdytti hiirillä ruskean rasvan toimintaa.

Ruskea rasva on ruskeasävyistä rasvasolukkoa, joka muuttaa energiaa lämmöksi. Ihmisellä sitä on siellä täällä tärkeiden elinten tuntumassa, ja se muun muassa lämmittää aivoihin menevää verta. Rasvanpoltto-ominaisuutensa vuoksi ruskea rasva nostetaan usein esille mahdollisena kiertotienä pysyä hoikkana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholin suurkulutuksen tiedetään aiheuttavan maksavaurioita ja tulehdusta ja tätä kautta lisäävän kuolemanriskiä. Kuitenkin kohtuullisen juomisen uskotaan parantavan aineenvaihduntaa ja suojaavan kakkostyypin diabetekselta sekä sydän- ja verisuonitaudeilta. Michiganilaistutkijat katsovat löytäneensä selityksen tähän ristiriitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkituilla hiirillä alkoholin kulutus tai alkoholin suora annostelu aivoihin stimuloi hypotalamuksen hermoratoja ja aivoista ruskeaan rasvakudokseen johtavia tahdosta riippumattomia, sympaattisia hermoratoja. Tällöin ruskeassa rasvassa lämmöntuottoa lietsovan ucp1-proteiinin määrä kasvoi ja sen aktiivisuus lisääntyi.

Irtikytkijäproteiini ucp1 on vastuussa siitä, että ruskea rasva alkaa aktiivisesti polttaa rasvaa tuottaakseen lämpöä. Irtikytkentä tarkoittaa irtikytkeytymistä solujen energiapakettien eli atp:n tuotannosta. Lihakset tuottavat lämpöä niin, että ne polttavat atp:tä ja tärisevät, mutta ruskean rasvan erityinen kyky on tuottaa lämpöä rasvaa polttamalla, ilman turhia tärinöitä.

Kun rasvaa palaa energiaksi, ylipainoon liittyvät sairaudet vähenevät. Alkoholin käytön yhteydessä rasvan palaminen ruskeassa rasvasolukossa vähentää maksan kuormitusta, kun maksan ei itse tarvitse polttaa tätä rasvaa.

Tutkijat päätyivät johtopäätöksiinsä vertaamalla terveitä hiiriä toisiin hiiriin, joilta ucp1-geeni oli tuhottu. Ilman toimivaa geeniä sinnittelevät, suurille alkoholimäärille altistetut hiiret kärsivät maksan rasvoittumisesta, tulehdustilasta, kirroosista ja muista maksavaurioista.

Vastaavasti hiirien altistaminen kylmälle aktivoi ruskean rasvan toimintaa ja heikensi alkoholiin liitettyjen maksasairauksien kehitystä.

Lopuksi michiganilaistutkijat viittaavat Oulun yliopiston oikeuslääketieteilijöiden tutkimukseen vuodelta 1990. Pirkko Huttunen ja Marja-Leena Kortelainen tekivät ruumiinavauksia alkoholin suurkuluttajille ja viinasta pidättäytyneille henkilöille. He havaitsivat, että krooninen alkoholin käyttö voi muuttaa aortan ja kaulavaltimoiden ympärillä rasvakudosta valkeasta rasvasta ruskeaksi rasvaksi.

Michiganilaiset katsovat tämän olevan lisätodiste siitä, että heidän hiiriltä löytämä viestireitti aivoista ei-tahdonalaisia hermoratoja pitkin ruskeaan rasvaan on evoluution saatossa säilynyt myös ihmiselimistössä.

Emmielinah
Seuraa 
Viestejä2

Voisiko tieteellinen julkaisu pitää kiinni oikeinkirjoituksesta? En normaalisti tällaisesta välitä tai kommentoi, mutta kun kyseessä on Sanoma-konsernin julkaisema tiedelehti, mielestäni tämä on tärkeää: adenosiinitrifosfaatin oikea lyhenne on ATP, ei atp.
Toiseksi, ihmisissä ei ole rasvaSOLUKKOA vaan rasvaKUDOSTA. Solukko (eng. plant tissues) on kasveilla ja sienillä samankaltaisista soluista muodostuneita ryppäitä ja elimiä. Eläimillä vastaavia kutsutaan kudoksiksi (eng. animal tissue). Solukko sanan käyttö eläimistä puhuttaessa on virheellistä.
Kun kyseessä on tieteellinen julkaisu, tällaisissa termistöasioissa pitää olla ehdoton ja huolellinen. Toivottavasti jatkossa uutiset oikoluetaan ja oikeinkirjoitukseen kiinnitetään parempaa huomiota.
Kiitos kuitenkin mainiosta lehdestä ja mielenkiintoisista jutuista!

  • ylös 23
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla