Viina ottaa päähän. Kuvapörssi.
Viina ottaa päähän. Kuvapörssi.

Masennuksen on uskottu voivan ajaa ihmisen lääkitsemään pahaa oloaan juomalla, mutta ennemminkin alkoholi johtaa masennukseen.

Tilastollinen mallinnustutkimus antoi enemmän tukea käsitykselle, jonka mukaan alkoholin väärinkäyttö voi johtaa masennuksen riskin kasvuun kuin vastakkaiselle mallille, jonka mukaan masentuneet lääkitsevät itseään alkoholilla.

Lukuisat epidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden masennuksen ja alkoholisairauksien välillä. Aiemmin on kuitenkin ollut epäselvää, aiheuttaako jompikumpi sairauksista toisen tai onko niiden taustalla jokin geneettinen tai ympäristötekijä, joka lisää molempien riskiä.

Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston yliopiston tutkija David Fergusson kollegoineen selvitti alkoholin ja masennuksen yhteyksiä 1055 vuonna 1977 syntyneen henkilön aineistolla. Heidät arvioitiin ensimmäisen kerran teini-iässä ja viimeisen kerran 25-vuotiaina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikissa ikävaiheissa alkoholin väärinkäyttö liittyi lähes kaksinkertaiseen masennuksen riskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmea mallia testattiin aineistolla: yhdessä alkoholilla ja masennuksella oli vuorovaikutteinen suhde, toisessa alkoholi aiheutti masennusta ja kolmannessa masennus aiheutti alkoholiongelmia.

"Tämän analyysin mukaan parhaiten aineistoon sopiva malli oli yksisuuntainen yhteys alkoholin väärinkäytöstä tai riippuvuudesta masennukseen ilman vastakkaista vaikutusta masennuksesta alkoholin väärinkäyttöön tai riippuvuuteen, tutkijat kirjoittavat.

Taustalla olevia mekanismeja ei tiedetä. Ne voivat tutkijoiden mukaan olla biologisia, mutta myös seurausta alkoholiongelmien aiheuttamista stressaavista elämänolosuhteista.

Tutkimuksen julkaisi Archives of General Psychiatry.

Sisältö jatkuu mainoksen alla