Edgar Degas: L'Absinthe.
Edgar Degas: L'Absinthe.

Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat ovat löytäneet geenivariantin, joka saattaa suojata alkoholismilta.

Geeni nimeltä CYP2E1 vaikuttaa siihen, miten henkilö reagoi alkoholiin. Kymmenestä kahteenkymmeneen prosenttia ihmisistä on tämän geeniversion kantajia, ja he humaltuvat muita enemmän jo ensimmäisistä lasillisista.

Aikaisemmat tutkimukset ovat jo osoittaneet, että voimakkaasti alkoholiin reagoivat ihmiset alkoholisoituvat vähemmän todennäköisesti kuin muut. Tämän geneettinen perusta on kuitenkin ollut hämärän peitossa. CYP2E1:n rooli viittaa aiemmin tuntemattomaan mekanismiin, jolla ihmiset kokevat alkoholin ja kuinka alkoholi vaikuttaa aivoihin.

"Olemme löytäneet geenin, joka suojaa alkoholismilta, ja jolla on vieläpä hyvin voimakas vaikutus", tutkimuksen vetäjä, geneetikko Kirk Wilhelmsen sanoi. "Mutta alkoholismi on hyvin mutkikas sairaus, ja on monia toisiinsa kietoutuneita syitä siihen miksi ihmiset juovat. Tämä voi olla yksi syistä."

Tutkimus julkaistiin Alcoholism: Clinical and Experimental Research (ACER) -lehden verkkosivuilla.

Wilhelmsen kollegoineen keräsi satoja sisaruksia, joilla ainakin toinen vanhemmista oli alkoholisti. Ensin osallistujille annettiin alkoholijuoman ja virvoitusjuoman sekoitusta, joka vastasi noin kolmea annosta. Sen jälkeen heitä pyydettiin vastaamaan kysymyksiin siitä, millaiseksi alkoholi sai heidät tuntemaan itsensä: humalaiseksi, uniseksi, pirteäksi ja niin edelleen.

Tutkijat yhdistivät sitten nämä havainnot geenitutkimukseen, ja CYP2E1-geeni löytyi. Tämä geeni on pitkään kiinnostanut alkoholitutkijoita, sillä se koodaa entsyymiä, joka pilkkoo alkoholia. Suurimman osan alkoholista itse asiassa pilkkoo eräs toinen entsyymi - alkoholidehydrogenaasi - joka vaikuttaa maksassa radikaaleiksi kutsuttuihin molekyyleihin. Ne voivat olla hyvin reaktiivisia ja haitallisia herkille rakenteille kuten aivosoluille.

"Kävi ilmi, että tietty CYP2E1:n alleeli tekee ihmisistä hyvin herkkiä alkoholille, ja nyt selvitämme, johtuuko se siitä että se tuottaa näitä vapaita radikaaleja", Wilhelmsen sanoi. "Tämä löydös on kiinnostava, koska se vihjaa ennestään tuntemattomaan alkoholin kokemismekanismiin. Perinteinen malli pohjimmiltaan sanoo että alkoholi vaikuttaa siihen kuinka hermovälittäjäaineet tekevät tehtävänsä. Löytömme viittaa siihen että mekanismi ´voi olla mutkikkaampi."

Tulevaisuudessa CYP2E1:n vaikutusmekanismia voidaan käyttää hyväksi, jotta ihmisistä tulisi herkempiä alkoholille jo ennen kuin he juovat ensimmäistäkään lasillista ja jopa auttamaan heitä selviämään sen jälkeen, kun he ovat ottaneet muutaman liikaa.

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.