Keinotekoisista alkuaineista numero 110 sai juuri nimekseen darmstadtium (Ds), koska sitä oli todistettavasti ensimmäiseksi valmistettu Darmstadtissa Saksassa sijaitsevassa raskasionien kiihdytinlaboratoriossa GSI:ssä. Löytäjä saa vanhan tavan mukaan e...

Keinotekoisista alkuaineista numero 110 sai juuri nimekseen darmstadtium (Ds), koska sitä oli todistettavasti ensimmäiseksi valmistettu Darmstadtissa Saksassa sijaitsevassa raskasionien kiihdytinlaboratoriossa GSI:ssä. Löytäjä saa vanhan tavan mukaan ehdottaa uudelle alkuaineelle nimeä, ja myös alkuaine 111 on nyt hyväksytty GSI:n löydöksi, PhysicsWeb kertoo uutisessa, joka pohjautuu Iupacin lehdessä julkaistuun raporttiin.

Sen sijaan alkuaineista 112, 114 ja 116 halutaan vielä lisäselvityksiä, joten niiden nimeäminen jää tuonnemmaksi. Näitä alkuaineita on valmistettu GSI:n lisäksi Dubnassa Venäjällä.

Alkuainetta 111 valmistettiin GSI:ssä ensimmäisen kerran joulukuussa 1994. Uusi alkuaine tunnistetaan hajoamisketjustaan eli siitä, mitä tytärytimiä alkuaineen hajotessa syntyy. Vuonna 2000 hajoamisketjua tarkennettiin uusissa mittauksissa, niin että alkuaineesta nro 111 ja sen ensimmäisestä löytäjästä ollaan jo varmoja. Siksi sille voidaan antaa nimi.



Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla