Nämä giardiat loisivat gerbiilin suolistossa.
Nämä giardiat loisivat gerbiilin suolistossa.

Tulevaisuuden nanolääketieteen terveysrobotit saattavat ottaa mallia giardia-alkueläimen uintitekniikasta. 

Ihmisellekin vatsavaivoja aiheuttavan giardia-loisen kyky uida vaativissa ympäristöissä ja tarttua mitä erilaisimpiin pintoihin on askarruttanut tutkijoita pitkään. Kun useimmilla loisilla on omat erityiset isäntänsä, giardia pystyy elämään monessa isäntälajissa. Nyt Tennesseen yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään taudinaiheuttajan etevyyden salaisuuksia.

- Giardia näyttää olevan yksi hienostuneimpia uivia pieneliöitä, ja se on hyvin tehokas ja neuvokas kontrolloimaan uimistaan ja energian käyttöä. Se on runsas bioinspiraation ja innovoinnin lähde, kertoo biolääketieteellisen tekniikan apulaisprofessori Mingjun Zhang.

Tutkijat muun muassa havaitsivat, että giardian kullakin neljästä flagellista on oma tehtävänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden löydöksistä on apua kamppailussa giardiaa ja sen kaltaisia taudinaiheuttajia vastaan. Samalla alkueläin voi toimia biologisena esikuvana, kun tulevaisuudessa kehitetään mikrorobotteja, jotka voivat esimerkiksi kuljettaa lääkkeen suoraan haluttuun kohteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuremmassa mittakaavassa alkueläimestä voidaan ottaa mallia, kun kehitetään vedenalaisille ajoneuvoille energiataloudellisia työntövoimalaitteita tai ketteriä ratkaisuja liikkeiden ja käännösten hallintaan. Giardian kyky laskeutua pinnalle ja tarttua siihen voisi niin ikään innostaa luomaan tarkempia ja nopeampia kiinnittymismekanismeja.

Giardia lamblia on alkueläin, joka elää ihmisen ohutsuolessa ja aiheuttaa ripulia ja vatsanväänteitä. Ihmisen lisäksi giardia viihtyy myös esimerkiksi kotieläinten suolistossa.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla