Kuva Corbis RF
Kuva Corbis RF

Ainoa todellinen ongelma geenimuunneltujen ruokien terveellisyydessä ovat mahdolliset allergiariskit

Ainoa todellinen ongelma geenimuunneltujen ruokien terveellisyydessä ovat mahdolliset allergiariskit, arvioi sosiaali-ja terveysministeriön ylitarkastaja Sebastian Hielm Mediuutiset –lehdessä. Uusien tuotteiden markkinoille päättävissä elimissä tarvittaisiin kenties enemmän alan osaamista. Hielm toimii varapuheenjohtajana biotekniikan neuvottelukunnassa, joka on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava asiantuntijaelin bio- ja geenitekniikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Suomessa uusien geenituotteiden hyväksynnässä kauppa- ja teollisuusministeriöitä avustaa uuselintarvikelautakunta. Sieltä puuttuu riittävä allergiaosaaminen, kritisoi kokeellisen allergologian dosentti Soili Mäkinen-Kiljunen HYKS:in iho- ja allergiasairaalasta.
Mäkinen-Kiljusen mukaan keskustelu geenimuunneltujen ruokien allergiavaikutuksista ei ole aina tieteellisesti kestävällä pohjalla. ”Jos elintarvikkeelle esitetään jokin uusi allergiaominaisuuksia muuttava ominaisuus, niin se pitää pystyä osoittamaan tieteellisesti oikeaksi, nimenomaan suomalaisilla potilailla”, hän korostaa. Siihen tarvitaan allergologian osaamista.
Asiantuntemuksen puute voi pahimmilllaan johtaa siihen, että kaupan hyllyille pääsee allergisten kannalta riskialttiita elintarvikkeita. Mäkinen-Kiljusen mukaan asiat pitäisi selvittää ennen kuin geeniruokaa aletaan mainostaa kuluttajille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla