Utahin yliopiston tutkimuksen mukaan alligaattorien lihakset erikoistuivat käyttämään keuhkoja uintikellukkeina. Kuva: <span class="photographer">Hannah Chirillo.</span>
Utahin yliopiston tutkimuksen mukaan alligaattorien lihakset erikoistuivat käyttämään keuhkoja uintikellukkeina. Kuva: Hannah Chirillo.

Alligaattori hyödyntää sisäisiä kellukkeita uiskennellessaan, havaitsivat yhdysvaltalaistutkijat.

Alligaattorit sukeltavat ja pyörähtelevät hallitusti vedessä, vaikka niillä ei ole eviä. Utahin yliopiston tutkijoiden mukaan krokotiilieläimen liike soljuu haluttuun suuntaan, koska se käyttää keuhkojaan kellukkeina: sukeltaessaan alligaattori rutistaa ne kohti pyrstöä, noustessaan pintaan se puristaa ne lähemmäs päätä. Pyöriminen taas onnistuu painamalla keuhkot päin kylkeä.

"Keuhkojen paikkaa vaihtamalla alligaattorit voivat navigoida vesistöissä ääneti ja pyörteittä", selittää tutkimusta tehnyt Todd Uriona. Keuhkokellukkeiden siirtelyyn osallistuu ainakin neljä lihasryhmää.

Urionan mukaan tulos tarkentaa alligaattorien evoluution etenemistä. Krokotiilien esivanhemmat olivat vielä triaskaudella kissankokoisia maaeläimiä. "Tähän asti on uskottu, että esimerkiksi pallealihas kehittyi helpottamaan hengittämistä alligaattorin juostessa", Uriona sanoo. "Havaintomme, että eläin käyttääkin pallealihasta kääntyilläkseen vedessä, tarjoaa vaihtoehtoisen selityksen kehitykselle."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus viittaa myös siihen, että pallealihas kehittyi vasta, kun krokotiilit siirtyivät liitukaudella veteen. Tuolloin alligaattoreille myös kehittyi entistä littanampi kallo, lyhyemmät raajat ja suurempi pyrstö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisee Journal of Experimental Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla