Morteratschin jäätikkö Sveitsin alpeilla. Kuva: BERNHARD EDMAIER / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Morteratschin jäätikkö Sveitsin alpeilla. Kuva: BERNHARD EDMAIER / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Satelliittikuvat paljastavat lämpenemisen merkit vuoristossa.

Alpit ovat nyt vihreämmät kuin 40 vuotta sitten. Kasvillisuus puurajan yläpuolella on lisääntynyt 80 prosentilla vuodesta 1984, osoittaa satelliittien tietoja arvioinut tutkimus. Arvio koskee tutkittuja alueita.

Tulos yllätti jopa tutkimuksen tekijät.

”Muutoksen laajuus Alpeilla on osoittautunut aivan suunnattomaksi”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Sabine Rumpf Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alppien kasvillisuus on nyt tiheämpää ja korkeampaa kuin ennen. Se on myös levinnyt laajemmalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvien biomassan runsastuminen johtuu tutkijoiden mukaan ilmastomuutokseen liittyvästä lämpötilan noususta. Korkeammat lämpötilat lisäävät sademääriä ja pidentävät kasvukautta.

Alppiympäristöön erikoistuneille kasvilajeille tämä tietää ongelmia, sillä ne ovat kehittyneet pärjäämään vuoriston ankarissa oloissa.

Kun ympäristö muuttuu, nämä erikoistuneet kasvilajit menettävät etulyöntiasemansa. Ne korvautuvat alavampien alueiden suuremmilla lajeilla.

”Alppien ainutlaatuiseen luonnon monimuotoisuuteen kohdistuu siis huomattavan suuri paine”, Rumpf sanoo.

Puurajan yläpuolinen lumipeite sen sijaan on pienentynyt vain vähän.

Analyysin ulkopuolelle jätettiin alle 1 700 metrin korkeudella olevat alueet sekä jäätiköt ja metsät. Muilla alueilla lumipeite oli pienentynyt merkittävästi lähes 10 prosentilla tutkituista alueista.

Suuntaus on tutkijoiden mukaan huolestuttava.

Lumipeitteen oheneminen ja vuorenrinteiden vihertyminen aiheuttavat itseään ruokkivan noidankehän.

”Vehreämmät vuoret heijastavat vähemmän auringonvaloa ja edistävät lämpenemistä entisestään, mikä puolestaan saa heijastavan lumipeitteen edelleen hupenemaan”, Rumpf sanoo.

Lämpeneminen kutistaa ikiroutaa ja jäätiköitä. Tämä lisää kivivyörymien ja maanvyöryjen riskiä Alpeilla.

Tutkimuksessa käytetyt satelliittikuvat ovat vuosilta 1984–2021. Tutkimus julkaistiin Science -tiedelehdessä.

Näinon0070
Seuraa 
Viestejä4558

Niin, nyt kun pystymme julkaisemaan sateliittikuvan ilmaston ainaisesta vaihtelusta niin se olisi todiste ihmisen vaikutuksesta 😳
Tuohan on vain todiste että ihminen on kehittänyt laitteen kuvan ottamiseen. Ja Alpit on täynnä todisteista menneistä lämpökausista, millä ihmisellä ei ole mitään osuutta.

Joten se siitä, mitään ennen kokematonta ei ole tapahtumassa, ja Alpeilla viimeisen vuosikymmenen lumikausi on jälleen pitenemässä. Kuten myös meillä pohjoisessa 👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla