Syrjähyppytutkimuksessa näytettiin viehättävan näköisten ihmisten kuvia ja seurattiin niihin kiinnityvää huomiota. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Syrjähyppytutkimuksessa näytettiin viehättävan näköisten ihmisten kuvia ja seurattiin niihin kiinnityvää huomiota. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Pettämisen todennäköisyyteen vaikuttavat kaksi tiedostamatonta tapaa, joilla katsomme ihmisiä ja arvioimme heidän viehättävyyttään.

Huolestuttaako, että puolisosi saattaa käydä vieraissa? Floridan osavaltionyliopiston tuore tutkimus kertoo, mitä tiedostamattomia reaktioita meillä on mahdolliseen pettämiseen ja uskollisuuteen liittyen.

Tutkijat seurasivat 233:a hiljattain naimisiin mennyttä paria yli kolmen ja puolen vuoden ajan. He selvittivät kokeellisesti osallistujien käyttäytymistapoja ja seurasivat sitä, ovatko nämä uskollisia ja millaisina näiden parisuhteet säilyivät.

Ryhmä keskittyi kahteen tiedostamattomaan tapaan, joiden avulla arvioimme mahdollisia petikavereita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Huomion irrottaminen” tarkoittaa juuri sitä miltä se kuulostaa: ihminen lopettaa vaikkapa katsomasta jotakin. Tutkimuksessa tuo jokin oli viehättävien ihmisten kuvat, joita osallistujille näytettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Arvion alentamisessa” taas on kyse siitä, että laskee mielessään mahdollisen kumppanin arvoa, vaikka tämä olisi sellainen, jota on aiemmin pitänyt erityisen puoleensavetävänä.

Osallistujille esiteltiin sekä hemaisevan että tavallisen näköisten miesten ja naisten kuvia.

Ne koehenkilöt, jotka käänsivät katseensa pois kauniiden ihmisten kuvista keskimääräistä nopeammin, pettivät puolisoitaan noin puolet vähemmän todennäköisesti kuin muut.

Uskollisempia olivat myös ne, jotka mielessään alensivat viehättävän näköisiä ihmisiä kaksi astetta todellista rumemmiksi. Asteikko perustui sinkkuarvioijien näkemyksiin.

Sitten oli niitä, joiden tulokset eivät lupaa hyvää avioliitoille.

He jäivät tuijottamaan ihastuttavien ihmisten kuvia tavallista pitempään ja arvioivat potrettien henkilöt yhtä hurmaaviksi kuin sinkut.

”Nämä käyttäytymistavat ovat pitkälti spontaaneja, ja ne voivat olla jossain määrin biologian ja varhaisten lapsuuden kokemusten muovaamia”, kertoo hanketta johtanut psykologian professori Jim McNulty ScienceAlert-tiedesivustolla.

Reaktiot eivät ole tietoisia, mutta jos olet perillä niistä, voit tukahduttaa alkuunsa halusi syrjähyppyihin, hän toteaa.

Tulokset sisälsivät muutakin tietoa siitä, millaiset ihmiset ovat taipuvaisia uskottomuuteen:

Puolisoaan pettivät muita todennäköisemmin nuoremmat ihmiset, jotka eivät olleet kovin tyytyväisiä suhteeseensa.

Yllättäen myös ne, joilla oli tyydyttävä seksielämä, pettivät kumppaneitaan useammin kuin muut. Tutkijoiden mukaan se saattaa johtua siitä, että he suhtautuvat seksiin tavallista myönteisemmin.

Heteroseksuaalisilla pareilla naisen viehättävyys oli merkittävä seikka. Aviomiehet pettivät useammin vaatimattoman näköisiä kuin kauniita naisia. Miehen ulkonäöllä ei ollut yhteyttä siihen, pettikö puoliso häntä vai ei.

Myös aiemmat seksuaaliset kokemukset vaikuttivat siihen, kuinka tiukasti koehenkilö sitoutui avioliittoon. Miehet, joilla oli paljon lyhyitä suhteita ennen avioliittoa, olivat muita yleisemmin uskottomia. Naisista taas ne, joilla oli vähemmän partnereita ennen naimisiinmenoa, hakeutuivat ulkopuolisiin suhteisiin todennäköisemmin kuin muut.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Personality and Social Psychology.

Vierailija

Alttiuden pettämiseen jotenkin vaistoo. Ne on ne pienet eleet ja liikkeet jotka paljastaa. Ihminen lukee niitä tiedostamattaan.

Mustasukkaisuuskin on usein perusteltua. Toinen antaa aihetta ja ruokkii sitä. Sairaaloinen mustasukkaisuus sitten eri asia.

  • ylös 26
  • alas 9
Neutroni
Seuraa 
Viestejä38395

bdbdbd kirjoitti:
Pettämishalujen tukahduttaminen haluja ymmärtämällä tuntuu tosiaan erikoiselta väitteeltä.

Miten niin? Ainakin minulla ruokavalion ylläpitämisessä on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää omat halut ja vaaran paikat ja vältellä niitä tai skarpata, jos sellaiseen tilanteeseen joutuu. En näe mitään syytä, miksei sama toimisi, jos tietää olevansa taipuivainen pettämiseen. Silloin voi jättää muutaman kaljan juomatta, jos tietää että sortuu kännissä tyhmyyksiin, tai tanssit tanssimatta tai flirttailut flirttaamatta tai mikä nyt onkaan se heikko kohta, jossa mopo lähtee helposti lapasesta, vaikka alun perin olisi ajatellut pitää vähän viatonta huvia.

Omassa tuttavapiirissä on aika usein niin, että pettämään taipuvaiset kokeilevat koko ajan niitä rajoja, millainen läheisyys muiden kanssa on sallittua suhteessa, ja pyrkivät etsimään jonkinlaista harmaata aluetta, jossa voi vähän flirttailla ja pelata pikkusikaa, mutta ei voida syyttää suoraan mistään moraalittomasta. Muut näkevät heti mihin se peli saattaa johtaa, mutta ne samat kaverit eivät koskaan opi, että kyllä se mopo karkaa lapasesta kun tarpeeksi keulii.

Tarkoitan tässä tieysti ihmisiä, jotka eivät periaatteelisella tasolla halua pettää, mutta sortuvat houkutuksiin. Yleensä he katuvat jälkeenpäin omia virheitään, mutta eivät yleensä pysty oppimaan niistä ja muuttamaan käytöstään seuraavassa suhteessa. Määrätietoiset tapapettäjät ovat tietenkin eri porukka, mutta ainakin minun tuntemista pettäjistä sellaiset ovat pieni vähemmistö ja useimmat ovat niitä, jotka vannovat (itselleen) rehellisyyttä, mutta eivät vain pysty siihen kun tosipaikka tulee.

  • ylös 12
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla