Syrjähyppytutkimuksessa näytettiin viehättävan näköisten ihmisten kuvia ja seurattiin niihin kiinnityvää huomiota. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Syrjähyppytutkimuksessa näytettiin viehättävan näköisten ihmisten kuvia ja seurattiin niihin kiinnityvää huomiota. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Pettämisen todennäköisyyteen vaikuttavat kaksi tiedostamatonta tapaa, joilla katsomme ihmisiä ja arvioimme heidän viehättävyyttään.

Huolestuttaako, että puolisosi saattaa käydä vieraissa? Floridan osavaltionyliopiston tuore tutkimus kertoo, mitä tiedostamattomia reaktioita meillä on mahdolliseen pettämiseen ja uskollisuuteen liittyen.

Tutkijat seurasivat 233:a hiljattain naimisiin mennyttä paria yli kolmen ja puolen vuoden ajan. He selvittivät kokeellisesti osallistujien käyttäytymistapoja ja seurasivat sitä, ovatko nämä uskollisia ja millaisina näiden parisuhteet säilyivät.

Ryhmä keskittyi kahteen tiedostamattomaan tapaan, joiden avulla arvioimme mahdollisia petikavereita.

”Huomion irrottaminen” tarkoittaa juuri sitä miltä se kuulostaa: ihminen lopettaa vaikkapa katsomasta jotakin. Tutkimuksessa tuo jokin oli viehättävien ihmisten kuvat, joita osallistujille näytettiin.

”Arvion alentamisessa” taas on kyse siitä, että laskee mielessään mahdollisen kumppanin arvoa, vaikka tämä olisi sellainen, jota on aiemmin pitänyt erityisen puoleensavetävänä.

Osallistujille esiteltiin sekä hemaisevan että tavallisen näköisten miesten ja naisten kuvia.

Ne koehenkilöt, jotka käänsivät katseensa pois kauniiden ihmisten kuvista keskimääräistä nopeammin, pettivät puolisoitaan noin puolet vähemmän todennäköisesti kuin muut.

Uskollisempia olivat myös ne, jotka mielessään alensivat viehättävän näköisiä ihmisiä kaksi astetta todellista rumemmiksi. Asteikko perustui sinkkuarvioijien näkemyksiin.

Sitten oli niitä, joiden tulokset eivät lupaa hyvää avioliitoille.

He jäivät tuijottamaan ihastuttavien ihmisten kuvia tavallista pitempään ja arvioivat potrettien henkilöt yhtä hurmaaviksi kuin sinkut.

”Nämä käyttäytymistavat ovat pitkälti spontaaneja, ja ne voivat olla jossain määrin biologian ja varhaisten lapsuuden kokemusten muovaamia”, kertoo hanketta johtanut psykologian professori Jim McNulty ScienceAlert-tiedesivustolla.

Reaktiot eivät ole tietoisia, mutta jos olet perillä niistä, voit tukahduttaa alkuunsa halusi syrjähyppyihin, hän toteaa.

Tulokset sisälsivät muutakin tietoa siitä, millaiset ihmiset ovat taipuvaisia uskottomuuteen:

Puolisoaan pettivät muita todennäköisemmin nuoremmat ihmiset, jotka eivät olleet kovin tyytyväisiä suhteeseensa.

Yllättäen myös ne, joilla oli tyydyttävä seksielämä, pettivät kumppaneitaan useammin kuin muut. Tutkijoiden mukaan se saattaa johtua siitä, että he suhtautuvat seksiin tavallista myönteisemmin.

Heteroseksuaalisilla pareilla naisen viehättävyys oli merkittävä seikka. Aviomiehet pettivät useammin vaatimattoman näköisiä kuin kauniita naisia. Miehen ulkonäöllä ei ollut yhteyttä siihen, pettikö puoliso häntä vai ei.

Myös aiemmat seksuaaliset kokemukset vaikuttivat siihen, kuinka tiukasti koehenkilö sitoutui avioliittoon. Miehet, joilla oli paljon lyhyitä suhteita ennen avioliittoa, olivat muita yleisemmin uskottomia. Naisista taas ne, joilla oli vähemmän partnereita ennen naimisiinmenoa, hakeutuivat ulkopuolisiin suhteisiin todennäköisemmin kuin muut.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Personality and Social Psychology.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31119
Liittynyt16.3.2005

Alttius uskottomuuteen paljastuu katseesta

bdbdbd kirjoitti: Pettämishalujen tukahduttaminen haluja ymmärtämällä tuntuu tosiaan erikoiselta väitteeltä. Miten niin? Ainakin minulla ruokavalion ylläpitämisessä on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää omat halut ja vaaran paikat ja vältellä niitä tai skarpata, jos sellaiseen tilanteeseen joutuu. En näe mitään syytä, miksei sama toimisi, jos tietää olevansa taipuivainen pettämiseen. Silloin voi jättää muutaman kaljan juomatta, jos tietää että sortuu kännissä tyhmyyksiin, tai tanssit tanssimatta tai...
Lue kommentti