Panostus varhaiseen koulutukseen varjelee hoksottimia myös vanhemmalla iällä. Kuva: Sami Kero
Panostus varhaiseen koulutukseen varjelee hoksottimia myös vanhemmalla iällä. Kuva: Sami Kero

Lapsuuden ja nuoruuden opinnot luovat älyllisten kykyjen perustan vielä vanhemmalla iällä.

Usko elinikäiseen oppimiseen koki kolauksen. Uusi tutkimus osoittaa, että ihmisen älylliset kyvyt lakkaavat kehittymästä sen jälkeen, kun hän on täyttänyt kaksikymmentä vuotta.

Tarkkaan ottaen voimme vanhemmiten kyllä yhä oppia uusia asioita, oppia kriittistä ajattelua, parantaa asiantuntemustamme ja hankkia hyödyllistä kokemusta. Mutta älyllisen suorituskykymme taso lyödään pitkälti lukkoon jo nuoruudessa tai nuorena aikuisena.

Kauan on tiedetty, että korkea koulutus, monimutkainen työ, älylliset harrastukset ja sosiaalisuus pitävät aivoja terässä myös vanhemmalla iällä ja suojaavat muistisairauksilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ansio ei kuitenkaan olekaan noissa aktiviteeteissa itsessään. Pikemminkin nuoruusvuosina kypsynyt äly selittää sekä korkeaa koulutusta ja älyä haastavia harrastuksia että ikääntymisen kolhaisuja kestäviä aivoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kansainvälinen tutkimusryhmä teki kaksi eri löydöstä, jotka viittaavat siihen, että älyn kehitys pysähtyy jo nuorella iällä eikä korkeakaan koulutus sitä juuri enää hetkauta aikuisiällä.

Tutkijat tarkastelivat runsaan tuhannen yhdysvaltalaisen miehen älyllisiä kykyjä ja elämänkulkua eri vaiheissa. Tutkimuksen päättyessä miehet olivat viisi-kuusikymppisiä.

Miehet olivat tehneet armeijassa keskimäärin 20-vuotiaana yleisiä älyllisiä kykyjä mittaavan testin.

He osallistuivat samaan testiin myöhemmin, keskimäärin 62 vuoden iässä. Lisäksi he tekivät erikseen seitsemää erilaista kykyä, kuten työmuistia, päättelyä ja verbaalisia taitoja, mittaavan testipatterin.

Paljastui, että äly vanhempana heijasteli eniten älyä nuorena ja aikuisuuden aktiviteeteilla oli siihen häviävän pieni osuus.

Älykkyystestin tulokset parikymppisenä selittivät 40 prosenttia vastaavan testin tulosten vaihtelusta kuusikymppisenä ja kymmenen prosenttia vaihtelusta kussakin seitsemässä älyllisessä taidossa.

Sen sijaan aikuisena hankittu koulutus, älylliset aktiviteetit ja henkisesti haastava työ selittivät kukin alle yhden piskuisen prosentin älyllisten kykyjen vaihtelusta myöhäisessä keski-iässä.

Tutkijat arvioivat, että ero korkeakoulutetun ja pelkän lukion käyneen älykkyydessä oli vain 0,4 pistettä. Se ei ole paljon.

Näitä löydöksiä tukevat magneettikuvaukset satojen osallistujien aivokuoresta. Aivokuori on keskimäärin kolme millimetriä paksu aivojen uloin kerros. Se vastaa ihmisen älyllisistä toiminnoista ja aistitiedon käsittelystä.

Mittausten mukaan aivokuoren pinta-ala oli yhteydessä nuorena mitattuun älykkyystestin tulokseen mutta ei henkilön saavuttamaan koulutustasoon.

Jos tutkijoiden löydöt vahvistuvat muissakin tutkimuksissa, henkisten kykyjen ylläpitoa on ajateltava uusiksi. Vanhuuden hoksottimia suojeleekin eniten se, mitä tekee lapsuudessa ja nuoruudessa.

”Älyllisten voimavarojen kerryttäminen ja iäkkäänä tapahtuvan henkisen heikentymisen torjuminen pitää aloittaa siitä, että taataan laadukas lapsuuden ja nuoruuden koulutus”, sanoo tutkimusta johtanut psykiatrian professori William Kremen Kalifornian yliopistosta San Diegosta.

Tutkijat tunnustavat, että älykkyys ja kouluttautuminen on pitkälti perinnöllisten tekijöiden määräämää. Silti etenkin elämän alkupuoleen keskittyvillä toimenpiteillä siihen voi vaikuttaa.

Yleisiin älyllisiin taitoihin vaikuttavat merkittävästi muun muassa alhainen syntymäpaino ja lapsuuden sosiaaliset ja taloudelliset olot, kuten köyhyys. Näille asioille voidaan myös tehdä jotain.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Pnas.

Deimos
Seuraa 
Viestejä13398

Keijona kirjoitti:
Lainaus:
Keijona kirjoitti:
Lainaus:
Keijona kirjoitti:
Lainaus:

Minua harmittaa miten vähällä ylitän sinut.  ;)

Oikeasti minun ÄO on pikkuisen yli kaksi kertaa sinun ÄOn.

Onko itsekehu älykästä vai tyhmää ?

"mä oon aina tykännt kehua ittiäni, se kun vahvistaa mun uskoa itseeni"

Kun "älykkäät" täällä itseään objektiivisesti analysoi.

Mites tää tasoon sopiva  älykkyysanalyysi: "Isäni oli kun mua teki"

En kehu itseäni eivätkä taida muutkaan. Voin olla hyvä testeissä ja ihan paska kaikessa muussa. Älyhän liittyy oppiskykyyn jollakin tavoin. Minulla on myös ikävän hyvä muisti, mikä ei ole todellakaan siunaus (käytetään nyt tuollaista epämääräistä ilmaisua). Hyvä muisti takaa sen, että olen todella pitkävihainen. Ominaisuus, josta yritän kovasti päästä eroon. Oletko sinä, Keijona, älykäs?

En, älykäs ihminen ei tuhlaisi  niinpäljon aikaansa tälläisellä palstalla. Ihminen on subjektiivinen arvioimaan itseään, mutta  testien mukaan reipasta keskivertoa kaikin puolin, mitä nyt karvoja ja sitäkautta kosketuspintaa ympäristöön  reilusti enemmän.

No, se on mielipiteesi. Meillä kahdella törmäys tulee erilaisista maailmakatsomuksista. Eikö tilaa ole kummallekkin? Itsearvionti on vaikeaa, todennäköisesti mahdotonta.

Eihän  kukaan ole mihinkään törmännyt, erilaista, uutta ja vanhaa löytyy maailmasta jatkuvasti, joku sopii jollekin joku ei. Näissä väittelyssä on lähinnä kysymys totuuden löytämisestä, kuka oikeassa ja kuka väärässä. Ja  oikeassa oleva  ei opi mitään  uutta.

Ja tuo sopivuuskin on suhteellista. Tässä vapaiden valintojen prinsessa yhteiskunnassa on tottu nyppimaan rusinat pullasta myös informaation suhteen. Esim. jotkut väittää että  sopivaa puolisoa ei muka tahdo löytyä millään, vaikka ei ole yhtäkään kullia ja pillua jotka eivät toisiinsa sopisi.

Totuus on kummallinen sana. En ole sitä etsimässä, koska se on mahdotonta. Lopullisia totuuksia ei minun maailmassani ole. Ihminen kehittyy ihmisenä kuolemaansa saakka.

Enkä nykyään yritäkkään etsiä puolisoa. Jos joku tulee kohdalle, niin tulee. Ei sen enää mitään väliä ole. Sen suhteen aikani on ehkä ohi. Lähinnä etsin ajatustenvaihtoa, sitä, onko näkemyksissäni ehkä korjattavaa. Muutan niitä tarpeen tullen, mutta perustelut saavat kyllä olla todella hyvät.

Olin rippileirillä 15-vuotiaana. Silloin olin todella lähellä uskoon tuloa. Tiedän, miltä se tuntuu. Oliko se sitten se pahamainen järki, joka tuli väliin. Yhtäkkiä vain välähti, että nyt asiaa täytyy tutkia tarkemmin. Sillä tiellä olen yhä 35 vuotta myöhemmin.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Deimos
Seuraa 
Viestejä13398

Kerronpa vielä yhden jutun. Nyt teen töitä palkatta. Kaikenlaista tietokone-ongelmista vessan pesuun. Parin viikon päästä menen "oikeisiin" töihin. Työnkuva koostuu siivoamisesta: Vessan ja saunan pesut, lattioiden imurointi, pöytien pyyhkiminen jne.

Elämältä ei puutu ironian tajua: Menen töihin seurakuntakeskukseen.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla