Nepalissa maa järisee tuon tuosta. Järistyksiä ennakoiva kännykkäverkosto voisi pelastaa ihmishenkiä. Kuva: Navesh Chitrakar / Reuters
Nepalissa maa järisee tuon tuosta. Järistyksiä ennakoiva kännykkäverkosto voisi pelastaa ihmishenkiä. Kuva: Navesh Chitrakar / Reuters

Sovellus havaitsee tärinän kiihtyvyysantureilla.

Älykännykän sovellus pystyy ennakoimaan maanjäristyksen ja antamaan lisää aikaa suojautumiseen. Kännykkä mittaa alkavan järistyksen aiheuttaman tärinän kiihtyvyysantureiden avulla.

”Se havaitsee toki suuret maanjäristykset, mutta myös pieniä. Luulimme, että se ei olisi mahdollista”, sanoo sovellusta kehittänyt seismologi Qingkai Kong Kalifornian yliopistosta Berkeleysta, alueelta, jossa maa järisee toistuvasti.

Sovellus on nimeltään MyShake. Se julkistettiin helmikuussa, ja sen jälkeen sillä on havaittu yli 200 maanjäristystä ympäri maailmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dataa keräsi noin 200 000 sovelluksen käyttäjää. He olivat ladanneet sovelluksen Android-puhelimeensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Monet ovat yrittäneet tätä kännykällä aiemmin. MyShake on ensimmäinen, joka todella ennakoi maanjäristyksiä”, kertoo Rémy Bossu Välimeren seismologian keskuksesta Ranskassa tiedelehti New Scientistille.

Sovellus kerää toistaiseksi järistyksistä vain dataa. Kong kertoo, että kehittäjät aikovat lisätä siihen hälytyksen. Se voisi varoittaa järistyksestä sen verran ajoissa, että käyttäjä voisi etsiä suojaa.

Kong toivoo, että MyShake otettaisiin käyttöön alueilla, joilla ei ole tiheitä maan liikkeitä mittaavien antureiden verkostoja. Syy on yleensä se, että ne ovat liian kalliita. Älypuhelinten verkosto on halvempi.

Älypuhelimen sovellukselle olisi käyttöä esimerkiksi Nepalissa. Siellä järisee jatkuvasti. Huhtikuussa 2015 yli 9 000 ihmistä kuoli järistyksessä, joka oli suuruusluokkaa kahdeksan.

Jos tarpeeksi moni nepalilainen alkaisi käyttää kännykkäsovellusta, voisi sen avulla koota tarpeeksi tietoa varoitukseen.

Japanissa tiheä anturien verkosto takaa sen, että asukkaat saavat hälytyksen heti, kun maan tärinää havaitaan.

Tämä voi antaa japanilaisille jopa minuutin aikaa varautua isompaan järistykseen. Se ei kuulosta paljolta. Sinä aikana kuitenkin ehtii kadulle tai pöydän alle. Veturinkuljettaja ehtii pysäyttää liikkuvan junan.

Kong uskoo, että MyShake pystyisi tarkkaan varoituksen, jos sovelluksia olisi älypuhelimissa muutama sata sadan neliökilometrin alueella.

Suurin haaste on erottaa maanjäristys muusta taustahälystä. Älypuhelin kun voi tulkita vaikka käden laittamisen taskuun järistyksen ensioireena.

Sovellus ratkoi tätä ongelmaa oppivan neuroverkko-ohjelman avulla. Sen koodi liitettiin sovellukseen.

Älypuhelimien ilmaisimet ovat osoittautuneet herkiksi. Sovellus voi erottaa jopa maanjäristysten P- ja S-aallot toisistaan. P-aalto kulkee maankuoressa nopeasti ja aiheuttaa vähemmän vahinkoa maan päällä kuin hitaampi S-aalto.

Älypuhelin kirjaa havaintoja aalloista ja voi niiden avulla jopa laskea, missä maanjäristyksen keskus sijaitsee.

Toimivuudesta ei ollut varmuutta ennen kuin sovellusta käytettiin arkielämässä, kertoo tiedelehti Geophysical Research Letters.

”Älypuhelimet ovat pian avainasemassa maanjäristyksen havaitsemisessa”, pohtii seismologi Boussu. Hän ei itse osallistunut sovelluksen kehittelyyn.

Ryhmä esittelee tuloksiaan Amerikan Geofysikaalisen seuran kokouksessa joulukuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla