Nyt löytyi nopea tapa mitata älykkyyttä kulttuurista ja taidoista riippumatta

Älykkäät ihmiset pysyvät etevämmin sulkemaan pois epäolennaista tietoa näköhavainnostaan, osoittaa yhdysvaltalaisen Rochesterin yliopiston tutkimus.

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin videota, jossa mustat ja valkoiset viivat liikkuivat näytön poikki. Koehenkilöiden piti kertoa, mihin suuntaan liike kulki. Palkkeja esittävä kuva oli välillä pienempi ja välillä suurempi, sillä entuudestaan tiedettiin, että liikkeen havaitseminen pienessä kuvassa näkökentän keskellä on helpompaa kuin suuressa.

Liikkeen suunnan tunnistivat nopeimmin henkilöt, jotka pärjäsivät parhaiten myös älykkyystesteissä. Yhteys oli 70 prosentin luokkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Merkityksettömän liikkeen huomiotta jättäminen on alitajuinen taito, jonka testaaminen ei edellytä koehenkilöltä matemaattisia tai kielellisiä taitoja. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia tutkia esimerkiksi vammautuneiden ihmisten älykkyyttä tai tuottaa kansainvälisesti vertailukelpoista tietoa siitä, miten tehokkaat eli älykkäät aivot toimivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusryhmä on julkaissut käyttämästään videosta nettiversion, jonka avulla kuka tahansa voi testata reaktionopeuttaan erikokoisilla liikkuvilla kuvilla. Video ei kuitenkaan kerro johtopäätöksiä katsojan älykkyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla