Ihoanturi muistuttaa vanhan ajan siirtokuvaa. Kuva: Ramses Martinez/Purdue University
Ihoanturi muistuttaa vanhan ajan siirtokuvaa. Kuva: Ramses Martinez/Purdue University

Ranteeseen kiinnitettävä anturi mittaa myös urheilijan sykettä.  

Iholle kiinnitettävä älylaastari helpottaa tulevaisuudessa sydänleikkauksesta toipuvan seurantaa. Yhdysvaltaisessa tutkimuksessa kehitettiin onnistuneesti paperipohjaisia sensoreita tilapäiseen käyttöön iholle ja myös kehon sisälle.

Purduen yliopiston tutkijoiden mukaan heidän kehittämänsä älylaastari on ensimmäinen helposti kiinnitettävä ja samalla halpa anturi.

Älylaastari valmistetaan suihkuttamalla sähköä erittäin hyvin johtavia nanohiukkasia ja polymeerejä paperipohjalle. Se kiinnittyy samoin kuin vanhan ajan siirtokuva: painetaan ihoa vasten ja kastellaan taustapaperi vedellä.

Tällaisella anturilla voi seurata sydämen lisäksi esimerkiksi lihasten aktiivisuutta tai silmien terveyttä. Urheilijoilla se voisi korvata raskaammat ranteessa kannettavat seurantalaitteet. Koska laastarit johtavat hyvin sähköä, niillä voisi myös antaa lämpöhoitoa nivelille tai mitata kehon lämpöä. Anturit toimivat tutkijoiden mukaan myös vedessä.

Älylaastari hengittää, mikä on hyvä ominaisuus ihmiseen pantavassa laitteessa. Käytön jälkeen sen voi vaikka polttaa. Ohut ja joustava anturi on päällystetty vettä, öljyä, likaa ja bakteereja hylkivällä pinnoitteella.

Purduen yliopiston tutkimus julkaistiin ACS Advanced Materials and Interfaces -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla