Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Riippuvuus nettitarkistelusta laiskistaa ajattelua.

Älykännykkä saattaa heikentää intuitiivisten ajattelijoiden ajattelua. He ulkoistavat ajatustyötään tekemällä hakuja jopa sellaisissakin asioissa, jotka he tuntevat entuudestaan tai saisivat helposti selville ilman puhelintakin. Kun he välttelevät omien aivojen käyttöä, heidän ajattelukykynsä laiskistuu, vihjaa kanadalaisen Waterloon yliopiston tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 660 opiskelijaa. Tutkijat erottelivat toisistaan päättelytehtävien perusteella ne, jotka ovat hanakampia ajattelemaan näppituntumalla ja intuitiolla, sekä ne, jotka ajattelevat analyyttisemmin. Kokeisiin osallistuneilta pyydettiin myös arviot siitä, millä tavoin he käyttävät älypuhelintaan.

Selvisi, että analyyttiset ajattelijat, joilla on vahvat päättelytaidot, tekevät vähemmän hakuja puhelimellaan kuin intuitiiviset ajattelijat.

”Tutkimuksemme antaa tukea sille, että jatkuvan älypuhelimen käytön ja matalamman älykkyyden välillä on yhteys. Avoimeksi toistaiseksi jää se, laskevatko älypuhelimet älykkyyttä”, kommentoi psykologian tutkija Gordon Pennycook Waterloon yliopiston tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan ihmiset ovat kognitiivisia pihistelijöitä.  Toisin sanoen he haluavat mahdollisuuksien mukaan säästää itseään ajattelun vaivalta. Älypuhelin tarjoaa helpon tilaisuuden langeta älylliseen laiskuuteen. Aivojen käytön välttely voi kuitenkin kostautua esimerkiksi ihmisen ikääntyessä.

Tutkimuksen julkaisi Computers in Human Behavior -lehti.

lumio
Seuraa 
Viestejä7
Liittynyt4.11.2014

Älypuhelin saattaa tyhmistää

Samoja tuloksia saatiin aikoinaan matematiikan ja eli laskemisen osalta. Kun opiskeluun tuli olennaisesti ja kiinteäksi osaksi laskimet, joita tarvittiin tiettyjen laskutehtävien ratkaisemiseksi, laskimia alettiin käyttää myös muissa ns. päässä laskettavissakin tehtävissä, niin opiskelijoiden ei tarvinnut nähdä enää vaivaa, eikä tehdä edes yksinkertaisempia laskuja enää välttämättä lainkaan omassa päässään. Jolloin matemaattiset kyvyt, päättelykyky ja taidot huononivat ja ne ovat näkyneet mm...
Lue kommentti
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Älypuhelin saattaa tyhmistää

Haasteet vain vajhtuvat pelkistetyn oppikirjan tilalle on tullut informaation megavarasto jonka hallinta on haaste. Hakusanoille on löydettävä sopiva kooste ja oikeinkirjoitus vieraalla kielellä. Löydetty info täytyy muuntaa tiedoksi ja sisäistää.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro