Karja laiduntaa entisillä sademetstämailla.
Karja laiduntaa entisillä sademetstämailla.

Metsäkato tyrehdyttää sateet.

Jos viljelymaan valloitus Amazonin sademetsiltä jatkuu nykymalliin, se ei vain vähennä alueen hiilensidontaa vaan heikentää huomattavasti myös laidunmaiden ja soijaviljelysten tuotantoa.

Environmental Research Letters -lehdessä julkaisseet tutkijat selvittivät simulaatioilla, miten maankäyttötavat vaikuttavat maatalouden tuottavuuteen alueella.

Mikäli metsien hävikki jatkuu nykytahtia eikä uusia suojelualueita perusteta, vähenevät sateet supistavat laidunmaiden tuottoa 34 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tutkijoiden laskemassa vaihtoehtoisessa skenaariossa, jossa Brasilian ympäristösäädökset pantaisiin täytäntöön, tuotto heikkenisi 30 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soijan tuotantoa lämpeneminen rokottaisi nykymenon jatkuessa 28 prosenttia ja säädellymmässä skenaariossa 24 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat odottivat, että metsähävikki korvautuisi jossakin määrin kasvavalla maataloustuotannolla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että satovoittoja ei ehkä olisikaan odotettavissa. Ilmaston muuttuminen voi johtaa siihen, että maataloustuotanto tulee paikoin taloudellisesti kannattamattomaksi, tutkijat varoittavat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla