Pohjois-Amerikan vanhimman esinelöydön satoa.
Pohjois-Amerikan vanhimman esinelöydön satoa.

Teksasista löytyneet muinaiset kivityökalut vievät yhä voimallisemmin pohjaa Clovis ensin -olettamukselta. 

Pitkään uskottiin, että niin sanotun Clovisin kulttuurin paleointiaanit olisivat ensimmäisenä asuttaneet Pohjois-Amerikan 13 000 vuotta sitten. Uudessa Sciencessa tutkijat kuitenkin esittelevät esinelöydön, joka on peräisin jopa 2 500 vuotta varhaisemmalta ajalta ja viittaa aiempiin asukkaisiin.

Teksasissa sijaitsevalta kaivauspaikalta yhdysvaltalaiset arkeologit löysivät piikivestä valmistettuja teriä, kaapimia ja leikkureita yli 15 500:n kappaleen kokoelman. Näiden Clovis-kulttuuria edeltäneiden metsästys- ja työkalujen arvioidaan olevan 13 200-15 500 vuotta vanhoja.

Ajoitus tehtiin luminesenssimenetelmällä, jossa esineitä ympäröivän sedimentin ikä saadaan selville mittaamalla siitä otettujen savihippusten heijastamaa valoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Löydetyt tarvikkeet ovat pienikokoisia, ja tutkijat päättelevät, että ne oli tarkoitettu mukana kannettavaksi työkalustoksi. Työkalut eroavat silminnähden Clovis-kulttuurin esineistä, mutta niissä on käytetty joitain samanlaisia valmistusmenetelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Clovis ensin –otaksuman mukaan se olisi ollut Amerikan varhaisin ihmisasutus. Porukan uskottiin vaeltaneen Koillis-Aasiasta jääkauden kuivattaman Beringin salmen yli. Sieltä he olisivat jatkaneet matkaansa ja levittäytyneet pitkin mannerta aina Etelä-Amerikkaan saakka.

Viime vuosien tutkimukset ovat antaneet viitteitä varhaisemmista asutuksista. Todisteet eivät ole aina vakuuttaneet, koska ne ovat perustuneet niukkoihin esinelöytöihin.

Teksasin esineet löydettiin Clovisin jäänteiden alta. Arkeologit arvelevat, että Clovisin työkalut kehittyivät varhaisemman asujaimiston esineiden pohjalta ja että Clovisin kulttuuri syntyi todennäköisesti Pohjois-Amerikassa eikä ennen Beringin salmen ylitystä.

"On aika hylätä lopullisesti Clovis ensin -oletus ja kehittää uusi malli Amerikan asuttamisesta", sanoo tutkija Michael Waters Teksasin A&M-yliopistosta.

Lue lisää Pohjois-Amerikan varhaisasukkaista Tieteen artikkelista Amerikan asutushistoria mureni käsiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla