Nuori paperiampiaisnaaras Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Wasp_May_2008-11.jpg>Wikimedia Commons</A></span>
Nuori paperiampiaisnaaras Kuva: Wikimedia Commons

Eläinten pienet aivot yllättivät taas suorituskyvyllään.

Vaikka paperiampiaisen aivot eivät ole miljoonasosaakaan ihmisaivoista, ne kykenevät tunnistamaan ja muistamaan lajitovereitaan yli viikon päästä ensitapaamisesta. Tunnistus onnistuu, vaikka ampiaiset pörräisivät väliajan muiden yksilöiden seurassa.

Tähän asti on luultu, että kaikkien sosiaalisten hyönteisten muisti on yhtä rajoittunut. Jatko-opiskelija Michael Sheehan ja evoluutiobiologian apulaisprofessori Elizabeth Tibbets Michiganin yliopistosta kuitenkin havaitsivat, että Polistes fuscatus -paperiampiaisen muisti on pitkäkestoinen - ja että ampiainen myös perustaa käyttäytymisensä siihen, mitä se muistaa vuorovaikutuksestaan lajitovereidensa kanssa.

Tibbets on jo aiemmin osoittanut, että paperiampiaiset tunnistavat toisiaan naaman kuvioiden perusteella, ja että ne ovat aggressiivisempia vieraita kohtaan. Uudessa tutkimuksessa kävi ilmi, että tutulle naamalle ei ärhennellä samalla tavoin kuin ennestään tuntemattomalle, vaikka tapaamisessa olisi viikon väli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Mielenkiintoista tässä työssä ei ole se että ampiaisilla on hyvä muisti, vaan että se on sosiaalinen muisti", Sheehan sanoi. "Näyttää siltä, että ne pitävät kirjaa sosiaalisesta historiastaan muiden yksilöiden kanssa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Current Biologyssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla