Kuva: <span class="photographer">Adam Cronin, UCL</span>
Kuva: Adam Cronin, UCL

Työläiset laiskistuvat, kun ne pääsevät hierarkian ylimmille portaille.

Korkea asema on tärkeää myös ampiaisille. Lontoon University Collegen tutkijat ovat nyt osoittaneet, että ampiaiset hierarkian alimmilla portaalla raatavat kuin orjat, mutta ylemmillä portailla huilitaan enemmän. Alempiarvoiset työläiset saattavat esimerkiksi viettää 95 prosenttia ajastaan ravinnonkeruussa, kun taas kuningattaresta seuraavat pysyttelevät pesän turvissa.

Sosiobiologit ovat jo pitkään yrittäneet selittää, miksi kaikki työläiset muurahais- tai ampiaisyhteiskunnassa eivät tee yhtä paljon työtä. Tähän asti on ajateltu, että hyönteisten työinnokkuus olisi suhteessa geneettiseen sukulaisuuteen. Toisin sanoen yksilöt, jotka ovat etäisempää sukua kuningattarelle, eivät osallistuisi työntekoon yhtä innokkaasti kuin lähisukulaiset. Liostenogaster flavolineata-pistiäisellä tehty tutkimus kuitenkin osoittaa, etteivät etäiset sukulaiset ole laiskempia. Ampiaiset muuttuvat sitä laiskemmiksi, mitä lähempänä ne ovat kuningattaren asemaa.

Liostenogaster flavolineatan yhteiskunnassa vanhin naaras on kuningatar ja muut naaraat odottavat ikäjärjestyksessä omaa vuoroaan päästä kuningattareksi. Mitä lähemmäksi kuningattaren asemaa ne pääsevät, sen valoisammalta niiden tulevaisuus näyttää ja sen haluttomampia ne ovat ottamaan ylimääräisiä riskejä. Sen sijaan jonon häntäpäässä olevat ampiaiset joutuvat pistämään kaikkensa peliin päästäkseen jonossa eteenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksesta kertoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla