Kuva: <span class="photographer">V. Runkel, S. Schuster / University of
</span>
Erlangen
Kuva: V. Runkel, S. Schuster / University of Erlangen

Ampujakala säätää spruittinsa saaliin mukaan.

Mangrovesoilla elävät ampujakalat pyydystävät rantakasvillisuudessa kiipeileviä selkärangattomia ja pieniä liskoja ampumalla niitä kohti voimakkaan vesisuihkun. Kun saalis tippuu veteen, kalan on helppo noukkia se nopeasti suuhunsa.

Tähän asti ampujakalojen ampumataitoa on pidetty melko karkeana ja säätelemättömänä: ne vain suuntaavat suihkun saalista kohden ja toivovat, että se osuisi kohteeseensa. Nyt saksalaisen Erlangenin yliopiston tutkijat Stefan Schusterin johdolla ovat osoittaneet, että ampujakala (Toxotes catarheus ) hienosäätää suihkun voimaa saaliin koosta riippuen. Kärpästä ammutaan vähemmällä voimalla kuin pientä liskoa.

Schusterin mukaan ampujakalat käyttävät kuhunkin kohteeseen kymmenen kertaa enemmän voimaa kuin sen pudottamiseen tosiasiassa tarvittaisiin. Kun tutkijat tarjosivat kaloille liskoja, jotka putosivat tavallista herkemmin tai hyönteisiä, jotka olivat alustassa kiinni tavallista tiukemmin, kalat eivät oppineet säätelemään suikun voimakkuutta uuden tilanteen mukaisesti. Havainto viittaa siihen, että voiman säätely ei ole opittua vaan vaistonvaraista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vesisuihku kuluttaa paljon energiaa, joten säätelemällä sen voimaa kala säästää itseään. Tutkimuksesta kertoi Current Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää New Scientistin sivuilta ja katso video

Sisältö jatkuu mainoksen alla