Kuva: <span class="photographer">AURA/NOAO/National Science Foundation</span>
Kuva: AURA/NOAO/National Science Foundation

Ehkä Andromedan ja muiden galaksien ympärillä piileskelee vielä kokonainen liuta himmeitä kiertolaisia.

Andromedan galaksille löytyi yksi seuralaisgalaksi lisää. Se on tähän asti tunnetuista himmein. Ehkä Andromedan ja muiden galaksien ympärillä piileskelee siis vielä kokonainen liuta himmeitä kiertolaisia. Jos näin on, nyt tehty havainto voisi johtaa "puuttuvien" galaksien jäljille.

Andromedalla tiedetään olevan 15 pientä seuralaisgalaksia. Linnunradan ympäriltä on löytynyt suunnilleen saman verran kääpiögalakseja. Kummankin jengi kuulostaa mukavan kokoiselta, mutta teorian mukaan paristakymmenestä kaverista ei ole mihinkään. Andromedan ja Linnunradan kaltaiset galaksit kasvavat nimittäin kertymällä pienistä galakseista, eikä prosessi ole kokonaan päättynyt. Sellaisia pieniä galakseja, jotka eivät ole vielä ehtineet sulautua suureen kumppaniinsa, pitäisi olla jäljellä satoja. Tätä ristiriitaa nimitetään puuttuvien satelliittigalaksien ongelmaksi. Ehkä mitään ongelmaa ei kuitenkaan ole. Puuttuvat seuralaiset ovat yksinkertaisesti niin himmeitä, etteivät ne ole vielä osuneet kaukoputkiimme.

Andromedan uusin kaveri löytyi SDSS -kartoituksen yhteydessä (Sloan Digital Sky Survey) ja siitä kertoo muun muassa New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla