Sairaalloisen laihuushäiriön eli anoreksian kova ydin ei piile laiduttamisessa tai nuoren ihmisen perfektionismissa. Selitys löytyy meidän aikamme ylikorostuneesta terveyskäyttäytymisestä sekä suoritusten ja onnistumisten nälästä, jotka voivat viettää ...

Sairaalloisen laihuushäiriön eli anoreksian kova ydin ei piile laiduttamisessa tai nuoren ihmisen perfektionismissa. Selitys löytyy meidän aikamme ylikorostuneesta terveyskäyttäytymisestä sekä suoritusten ja onnistumisten nälästä, jotka voivat viettää anoreksiaan, väittää uskontieteilijä Anne Puuronen. Hänen väitöstutkimuksensa Rasvan tyttäret tarkastettiin eilen Turun yliopistossa.

Puurosen mukaan anorektikko toteuttaa terveen elämän ohjeita aina sairauteen saakka. Syyttävä sormi osoittaa erityisesti vimmaiseen terveyden vaalimiseen, josta on tullut moraalinen normi. Kiinnostus terveyttä kohtaan onkin kääntynyt omasta terveydestä huolehtimisen irvikuvaksi.

Puurusen aineistona olivat anoreksiakirjoitelmat, kirjoittajien haastattelut ja heidän kommenttitulkintansa. Tutkittavat olivat 13 - 51-vuotiaita naisia. Anoreksia on naisilla 15 kertaa yleisempää kuin miehillä. Se alkaa yleensä nuoruusiässä tai aikuisuuden kynnyksellä. Länsimaissa anoreksiaa esiintyy eniten 15 - 18-vuotiailla tytöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla