Penisilliini ja moni muu tuttu antibiootti estää hermosolujen tuhoutumista, osoittavat Johns Hopkinsin yliopistossa tehdyt eläinkokeet. Nature –lehden mukaan mikrobilääkkeistä saattaa tulevaisuudess...

Penisilliini ja moni muu tuttu antibiootti estää hermosolujen tuhoutumista, osoittavat Johns Hopkinsin yliopistossa tehdyt eläinkokeet. Nature –lehden mukaan mikrobilääkkeistä saattaa tulevaisuudessa löytyi apu useiden aivosairauksien, kuten dementiaan ja aivohalvauksen, ehkäisyyn.

Tässä tutkimuksessa käytettin lihaksia ja hermostoa rappeuttavaa ALS-tautia sairastavia hiiriä. Taudin vastine löytyy ihmiseltä. Sairailla hiirillä päivittäiset antibioottiruiskeet estivät hermoston rappeutumista ja oireita. Hiiret myös elivät hoitamattomia lajitovereitaan pidempään. Kokeessa käytettiin keftriaksoni-antibioottia, mutta samanlaisia vaikutuksia saatiin aikaan tusinalla muulla penisilliinien- ja kefalosporiinien ryhmään kuuluvalla beetalaktaamiantibiootilla.

"Olisi liian aikaista kehottaa ALS-potilaita nauttimaan antibiootteja omillaan" jarruttelee tutkimusta johtanut professori Jeffrey Rothstein. Vain kliininen hoitokoe voi todistaa, onko antibiooteista todella apua ja ovatko ne turvallisia pitkällä aikavälillä.

Rothsteinin mukaan mikrobilääkkeet suojaavat hermosoluja glutamaatin haitoilta. Glutamaatti on välittäjäaine, joka siirtää ärsykkeitä hermosolusta toiseen. Liika glutamaatti on pahasta. Se ärsyttää ja tuhoaa lopulta soluja. Keftriaksoni-antibiootti herättää geenin, joka avaa lisää portteja glutamaatin poistamiseksi hermosolusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla