Kuva: Vesa Valkonen
Kuva: Vesa Valkonen

Aikapommi muhii virtsatietulehduksissa.

Asiantuntijat pelkäävät, että tapaukset, joissa tuiki tavallinen tulehdustauti johtaa kuolemaan, ovat tulevaisuuden arkea. Nykyisin kyse on harvinaisista yksittäistapauksista, mutta jos antibiooteille vastustuskykyiset eli antibioottiresistentit bakteerit edelleen yleistyvät, lääkärit ovat liemessä.

Britannian johtava terveysviranomainen Sally Davies kuvaili taannoin ongelmaa ilmastonmuutoksen tai terrorismin kaltaiseksi uhkaksi.

– Jos emme toimi nyt, 20 vuoden päästä kuka tahansa meistä voi kuolla jouduttuaan sairaalaan pieneen leikkaukseen, sillä tavallisia tulehduksia ei enää pystytä hoitamaan antibiooteilla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri, dosentti Asko Järvinen ei ole yhtä dramaattinen kuin Davies, mutta hänkin on totinen. Hänen mukaansa emme ole palaamassa kokonaan aikaan ennen antibiootteja, mutta näyttää siltä, että kello on kääntymässä yli kolmekymmentä vuotta taaksepäin.

– Tuolloin, 1980-luvun alussa, tulivat markkinoille tietyt uudet antibiootit, ja kuviteltiin, että infektio-ongelmat ovat ohi. Nyt olemme jälleen uudessa tilanteessa.

Pahin ongelma ovat virtsatietulehdukset. Uhkakuva on seuraava: Tätä nykyä Suomessa hoidetaan vuosittain sairaalassa 20 000 virtsatietulehdusta. Kotonaan antibioottikuurin virtsatietulehdukseen syö 250 000 potilasta. Mikäli tavanomaiset syötävät antibiootit eivät enää tehoa, hoito siirtyy sairaalaan, sillä laajakirjoisimmat antibiootit annetaan tiputuksena.

Siihen, miksi Järvinen korostaa virtsatietulehduksia, on hyvä selitys. Maailmalla ovat nopeasti yleistymässä penisilliininsukuisille antibiooteille resistentit esbl- ja kpc-bakteerit, jotka viihtyvät suolistossa ja voivat helposti pujahtaa genitaalialueelta virtsateihin. Se on näiden bakteerien tyypillisin tulehdusreitti.

Kyseiset bakteerit osaavat erityisen tehokkaasti vaihtaa keskenään tietoa antibioottiresistenssistä. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että bakteeri ottaa toiselta palan perimää, resistenssigeenin.

– Niillä on ikään kuin muistitikku, johon ne pystyvät helposti keräämään useita resistenssigeenejä. Lopulta on hankala löytää antibioottia, joka tehoaisi, Järvinen kuvailee.

Lue lisää

Mitkä bakteerit ovat pahimpia uhkia? Miten uhkaa voi torjua? Elokuun 2015 Tiede-lehdessä on aiheesta tiedetoimittaja Mari Heikkilän pitkä artikkeli. Jos haluat lukea artikkelin, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä