Kiinassa havaittiin, että pääskysetkin voivat kuljettaa vastustuskykyisiä bakteereja. Kuva: Kimmo Taskinen
Kiinassa havaittiin, että pääskysetkin voivat kuljettaa vastustuskykyisiä bakteereja. Kuva: Kimmo Taskinen

Pääskyset ja kärpäsetkin voivat kantaa vastustuskykyisiä bakteereita maatiloilta kaupunkiin.

Bakteereiden vastustuskyky viimeisillekin tehokkaille antibiooteille leviää siivillä – kirjaimellisesti.

Kiinasta löytyi vuonna 2015 ensimmäisen kerran bakteereita, jotka olivat muuttuneet vastustuskykyisiksi myös kolistiinille. Se on yksi niin sanotun viimeisen linjan antibiooteista, joita käytetään, kun muut eivät tehoa.

Resistenssin aiheuttajaksi todettiin mrc1-geeni, joka hyppää helposti myös bakteerikannasta toiseen.

Nyt vastustuskykyä aiheuttavaa geeniä on havaittu jo 25 maassa, neljällä mantereella. Sen syntypaikka saattaa kuitenkin olla juuri Kiinassa, missä käytetään vuosittain 8 000 tonnia kolistiinia sikojen ja siipikarjan kasvun edistämiseen.

Antibiootti tappaa bakteererita, mutta jättää henkiin itselleen vastustuskykyiset kannat. Ne lisääntyvät muiden jättämässä tilassa entistä tehokkaammin. Niinpä antibioottien jatkuva käyttö on tehnyt Kiinan maataloudesta suuren resistenssihautomon.

Kahdessa perusteellisessa tutkimuksessa on nyt selvitetty, missä määrin resistenssi on edennyt Kiinan kanaloissa, niiden lähistön muissa eläimissä ja ihmisissä.

Kiinalaisilta kanatiloilta ja ruokakaupoista eristetyistä Escherichia coli -bakteereista jo neljännes kesti kolistiinia. Lisäksi tutkijat löysivät runsaasti resistenttejä kantoja kanatarhoilta löytyneistä koirien ja pääskysten ulosteista ja tarhoilla lentelevistä kärpäsistä.

Tämä tarkoittaa, että jopa kärpäset voivat levittää resistenssiä. Se saattaa selittää, miksi kolistiinille vastustuskykyisiä bakteereita löytyi noin prosentilta sairaalapotilaista kahdessa suuressa kiinalaisessa kaupungissa, vaikka Kiinan sairaaloissa ei käytetä lainkaan kolistiinia.

Tutkimuksen tekijöihin kuuluva Tim Walsh Cardiffin yliopistosta sanoi New Scientist -lehdelle, että siivekkäät kantajat voivat olla syy siihen, että kaukana maatiloista asuvat potilaat saivat kesäaikaan resistentin infektion yhtä todennäköisesti kuin lähellä asuvat.

Kärpäset tunkeutuvat kaikkialle. Pääskyset taas pystyvät kuljettamaan resistenssiä todella kauas.

Kanaloista, ruokatiskeiltä ja ihmisistä löydettyjen resistenttien E. coli -bakteereiden dna oli niin samanlainen, että tutkijat saattoivat päättellä niiden kulkeutuneen kanaloista ihmisiin.

Yllättäen dna:n läpiluvussa kävi ilmi, että resistenssigeeni oli vielä levinneempi kuin toimiva vastustuskyky. Useimmilla kanaloista kerätyillä bakteereilla oli mrc1-resistenssigeeni, vaikka vain puolet kesti kokeissa kolistiinia.

Tämä tarkoittaa että resistenssiä aiheuttava geeni on levinnyt piilevänä vielä laajemmalle kuin on osattu arvella.

Kiina on päättänyt kieltää kolistiinin käytön eläimiin tämän vuoden huhtikuusta alkaen ja alkaa lääkitä sillä ihmisiä. Päätös näyttää kuitenkin olevan myöhässä.

Lihantuotantoa saa Kiinassa edelleen tehostaa enää sellaisilla antibiooteilla, joita ei käytetä ihmisten lääkitsemiseen. Kasvua kiihdyttäviä antibioottilisiä käytetään tuotantoeläinten ravinnossa myös suuressa osassa muuta maailmaa, muun muassa Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Euroopan unionissa ne on kielletty.

Shakkia on pidetty miesten pelinä. Siksi naisten on ajateltu pelaavan sitä altavastaajan epävarmuudella, mikä laskisi suoritustasoa. Käykin toisin.

Kielteiset stereotypiat saavat tutkimusten mukaan ihmiset pärjäämään alle tasonsa erilaisissa älyllisissä tai muissa tehtävissä.

Ilmiötä kutsutaan stereotypiauhaksi. Se voi pilata esimerkiksi tyttöjen tai naisten suoritusta matematiikassa, joka ennakkoluulon mukaan on enemmän miesten juttu.

Naisille voi nousta kielteisten leimojen takia epäonnistumisen pelko, mikä häiritsee keskittymistä itse laskutehtäviin.

Alun perin tutkijat huomasivat stereotypiauhan pienentävän afroamerikkalaisten pisteitä kouluosaamista mittaavissa kokeissa. Valkoihoisilla se on kokeissa heikentänyt urheilusuorituksia.

Shakkia on pidetty sekä miesten että älypelinä. Valtaosa ja parhaimmisto pelaajista onkin miehiä.

Aiemmissa tutkimuksissa on todellakin päätelty, että naispelaajissa herää stereotypiauhka, kun he pelaavat miestä vastaan, ja se vaikuttaa pelaamiseen.

Uusi, melkein miljoonan pelin analyysiin perustuva tutkimus kuitenkin osoittaa, että naiset pelaavat itse asiassa paremmin miehiä kuin naisia vastaan. Tämä on juuri päinvastoin kuin stereotypiauhan perusteella pitäisi käydä.

Naiset pärjäsivät jopa paremmin kuin miehet, kun he pelasivat rankingin perusteella huomattavasti parempaa miespelaajaa vastaan. Nainen voitti 3,7 prosenttia näistä peleistä. Miehet puolestaan voittivat 3,5 prosentissa peleistä sijoitukseltaan paljon ylempää naista vastaan.

Tulos oli ihan muuta kuin odottaisi. Juuri erityisen haastavissa tehtävissä streotypianuhan pitäisi viritä helpommin. Tällainen tilanne on, kun pelaa paljon vahvempaa vastaan.

Mikä voisi selittää naisten pärjäämisen miehiä vastaan tässä stereotyyppisesti miesten pelissä?

Yksi mahdollisuus on, että kaikki aineiston naispelaajat ovat jo niin kokeneita ja taitavia, että stereotypiauhka ei heitä häiritse.

Tämä selitys ei kuitenkaan riitä. Jokin sukupuoleen liittyvä tekijä näyttää vaikuttavan naisten tai miesten suorituksiin, kun he ovat vastakkain pelilaudan ääressä. Se näet selittäisi, miksi naiset pelaavat paremmin miehiä kuin naisia vastaan.

Tutkimuksen tekijä, Sheffieldin yliopiston psykologian tutkija Tom Stafford arvelee, että tilanne heikentääkin miesten suoriutumista. Miehiä voi pelottaa häviäminen naiselle, ja se saa heidät tekemään virheitä.

Vielä tiedelehdessä julkaisemattomaan tutkimukseen voi tutustua PsyArXivissa.

Vatsahappojen häviäminen sai enterokokkibakteerit rehottamaan koe-eläinten suolistossa ja tulehduttamaan maksaa.

Niin sanotut protonipumpun estäjät ovat tehokkaita ja yleisesti käytettyjä närästyslääkkeitä, joilla on vain vähän sivuvaikutuksia. Suomessa näitä ppi-lääkkeitä myydään muun muassa kauppanimillä Somac ja Nexium.

Niiden teho perustuu siihen, että ne estävät vatsahappoja alun pitäenkin muodostumasta, kun taas antasidit eli happolääkkeet vain neutraloivat vatsan liikahappoisuutta.

Yhdysvalloissa tehdyissä hiirikokeissa on nyt saatu tuloksia, jotka viittaavat siihen, että näiden närästyslääkkeiden käyttö voi pahentaa alkavia maksavaurioita.

Protonipumpun estäjät vaikuttavat suoliston bakteerikantaan ja synnyttävät sitä kautta maksatulehdusta, osoittaa Nature Communications -lehdessä julkaistu uusi tutkimus.

San Diegon yliopiston tutkijat ottivat hiiriä, joille oli aiheutettu alkoholimaksasairaus tai rasvamaksa.

Sitten he estivät hiiriltä mahahapon erityksen joko omepratsoli-lääkkeellä tai geenejä peukaloimalla. Verrokkina oli tavallisia hiiriä.

Ulostenäytteistä tutkijat katsoivat, miten bakteeritasapaino muuttui hiirten suolistossa. Kun vatsahapon eritys estettiin, enterokokkibakteerit lisääntyivät hiirten suolistossa.

Hiirillä oli alkujaan kolmenlaista maksasairautta, joista kaikki alkoivat edetä nopeammin ja tutkijat paikansivat vaikutuksen juuri enterokokkien lisääntymiseen.

Selvittääkseen närästyslääkkeiden vaikutuksia myös ihmisillä tutkijat keräsivät tietoa yli 4 800 kroonisesta alkoholinkäyttäjästä. Näistä 1 024 käytti säännöllisesti ppi-lääkkeitä, 745 henkilöä oli toisinaan käyttänyt ppi-lääkkeitä ja loput 3 000 eivät koskaan olleet käyttäneet näitä närästyslääkkeitä.

Protonipumpun estäjiä käyttävillä alkoholisteilla oli ulosteessaan säännonmukaisesti enemmän enterokokkibakteereja kuin muilla.

Samoin kymmenen vuoden riski sairastua alkoholimaksasairauteen oli näillä henkilöillä 20,7 prosenttia, kun taas niillä, jotka eivät käyttäneet ollenkaan ppi-närästyslääkkeitä, riski oli 12 prosenttia.

Toisin sanoen alkoholin väärinkäyttö yhdessä närästyslääkkeiden säännöllisen käytön kanssa nosti alkoholimaksasairauden riskiä noin kahdeksan prosenttia.

Tutkijat huomauttavat, että vaaditaan kuitenkin vielä satunnaistettuja ja kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia, ennen kuin närästyslääkkeiden vaikutus maksasairauksiin voidaan luotettavasti todistaa ihmisillä.

On mahdollista, että tutkijat eivät pystyneet huomioimaan kaikkia sekoittavia tekijöitä tutkimuksessaan.

Hiirimallien perusteella näyttää kuitenkin siltä, että närästyslääkkeet voivat pahentaa alkavaa maksasairautta. Tiedetään, että suoliston bakteerikannan muutokset vaikuttavat ihmisen terveyteen monella tapaa, ja närästyslääkkeet aiheuttavat muutoksia suoliston bakteerikantaan.

Antti Roine
Seuraa 
Viestejä62
Liittynyt16.3.2008

Närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa

Tämä artikkeli antaa täysin väärän kuvan totuudesta, koska kuvassa oleva Rennie-lääke ei kuulu PPI-lääkkeisiin. Rennie sisältää kalsium- ja magnesiumkarbonaatteja, jotka neutraloivat happoja. Kalsium ja magnesium ovat välttämättömiä ihmisen hyvinvoinnille. PPI-lääkkeet ovat sen sijaan monimutkaisia orgaanisia molekyylejä, jotka vähentävät vatsan luonnollista suolahapon eritystä ja sotkevat pidemmän päälle tasapainon. Monissa närästyslääkkeissä käytetään myös alumiinihydroksidia happojen...
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä31030
Liittynyt6.12.2009

Närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa

Antti Roine kirjoitti: Tämä artikkeli antaa täysin väärän kuvan totuudesta, koska kuvassa oleva Rennie-lääke ei kuulu PPI-lääkkeisiin. Rennie sisältää kalsium- ja magnesiumkarbonaatteja, jotka neutraloivat happoja. Kalsium ja magnesium ovat välttämättömiä ihmisen hyvinvoinnille. PPI-lääkkeet ovat sen sijaan monimutkaisia orgaanisia molekyylejä, jotka vähentävät vatsan luonnollista suolahapon eritystä ja sotkevat pidemmän päälle tasapainon. Monissa närästyslääkkeissä käytetään myös...
Lue kommentti