Kiinassa havaittiin, että pääskysetkin voivat kuljettaa vastustuskykyisiä bakteereja. Kuva: Kimmo Taskinen
Kiinassa havaittiin, että pääskysetkin voivat kuljettaa vastustuskykyisiä bakteereja. Kuva: Kimmo Taskinen

Pääskyset ja kärpäsetkin voivat kantaa vastustuskykyisiä bakteereita maatiloilta kaupunkiin.

Bakteereiden vastustuskyky viimeisillekin tehokkaille antibiooteille leviää siivillä – kirjaimellisesti.

Kiinasta löytyi vuonna 2015 ensimmäisen kerran bakteereita, jotka olivat muuttuneet vastustuskykyisiksi myös kolistiinille. Se on yksi niin sanotun viimeisen linjan antibiooteista, joita käytetään, kun muut eivät tehoa.

Resistenssin aiheuttajaksi todettiin mrc1-geeni, joka hyppää helposti myös bakteerikannasta toiseen.

Nyt vastustuskykyä aiheuttavaa geeniä on havaittu jo 25 maassa, neljällä mantereella. Sen syntypaikka saattaa kuitenkin olla juuri Kiinassa, missä käytetään vuosittain 8 000 tonnia kolistiinia sikojen ja siipikarjan kasvun edistämiseen.

Antibiootti tappaa bakteererita, mutta jättää henkiin itselleen vastustuskykyiset kannat. Ne lisääntyvät muiden jättämässä tilassa entistä tehokkaammin. Niinpä antibioottien jatkuva käyttö on tehnyt Kiinan maataloudesta suuren resistenssihautomon.

Kahdessa perusteellisessa tutkimuksessa on nyt selvitetty, missä määrin resistenssi on edennyt Kiinan kanaloissa, niiden lähistön muissa eläimissä ja ihmisissä.

Kiinalaisilta kanatiloilta ja ruokakaupoista eristetyistä Escherichia coli -bakteereista jo neljännes kesti kolistiinia. Lisäksi tutkijat löysivät runsaasti resistenttejä kantoja kanatarhoilta löytyneistä koirien ja pääskysten ulosteista ja tarhoilla lentelevistä kärpäsistä.

Tämä tarkoittaa, että jopa kärpäset voivat levittää resistenssiä. Se saattaa selittää, miksi kolistiinille vastustuskykyisiä bakteereita löytyi noin prosentilta sairaalapotilaista kahdessa suuressa kiinalaisessa kaupungissa, vaikka Kiinan sairaaloissa ei käytetä lainkaan kolistiinia.

Tutkimuksen tekijöihin kuuluva Tim Walsh Cardiffin yliopistosta sanoi New Scientist -lehdelle, että siivekkäät kantajat voivat olla syy siihen, että kaukana maatiloista asuvat potilaat saivat kesäaikaan resistentin infektion yhtä todennäköisesti kuin lähellä asuvat.

Kärpäset tunkeutuvat kaikkialle. Pääskyset taas pystyvät kuljettamaan resistenssiä todella kauas.

Kanaloista, ruokatiskeiltä ja ihmisistä löydettyjen resistenttien E. coli -bakteereiden dna oli niin samanlainen, että tutkijat saattoivat päättellä niiden kulkeutuneen kanaloista ihmisiin.

Yllättäen dna:n läpiluvussa kävi ilmi, että resistenssigeeni oli vielä levinneempi kuin toimiva vastustuskyky. Useimmilla kanaloista kerätyillä bakteereilla oli mrc1-resistenssigeeni, vaikka vain puolet kesti kokeissa kolistiinia.

Tämä tarkoittaa että resistenssiä aiheuttava geeni on levinnyt piilevänä vielä laajemmalle kuin on osattu arvella.

Kiina on päättänyt kieltää kolistiinin käytön eläimiin tämän vuoden huhtikuusta alkaen ja alkaa lääkitä sillä ihmisiä. Päätös näyttää kuitenkin olevan myöhässä.

Lihantuotantoa saa Kiinassa edelleen tehostaa enää sellaisilla antibiooteilla, joita ei käytetä ihmisten lääkitsemiseen. Kasvua kiihdyttäviä antibioottilisiä käytetään tuotantoeläinten ravinnossa myös suuressa osassa muuta maailmaa, muun muassa Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Euroopan unionissa ne on kielletty.

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.