Brittitutkijat mallinsivat Antikytheran mekanismin tietokoneella. Seuraavaksi tavoitteena on rakentaa laitteesta kopio nykyaikaisilla materiaaleilla. Kuva: JOSE ANTONIO PENAS / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Brittitutkijat mallinsivat Antikytheran mekanismin tietokoneella. Seuraavaksi tavoitteena on rakentaa laitteesta kopio nykyaikaisilla materiaaleilla. Kuva: JOSE ANTONIO PENAS / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Pronssisista hammasrattaista rakennettu analoginen laskin löytyi haaksirikkoutuneesta hylystä yli sata vuotta sitten.

Maailman vanhimmaksi tietokoneeksi sanotun Antikytheran mekanismin mysteeri on viimeinkin ratkeamassa, selviää brittiläisen University College Londonin tutkimuksesta.

Kyseessä on yli 2 000 vuotta vanha tähtitieteellinen laskin, joka löytyi antiikin aikaisesta haaksirikkoutuneesta hylystä kreikkalaissaaren lähistöltä vuonna 1901.

Runsaan 30 senttimetrin korkuinen laite on valmistettu kymmenistä pronssisista hammasrattaista. Sitä käytettiin pyörittämällä laitteen sivussa olevaa kampea. Kampi pyöritti hammasrattaistoa, joka puolestaan pyöritti etu- ja takapaneelin osoittimia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laitteen takapaneelissa on kalenteri, johon oli ennustettu kuun- ja auringonpimennykset sekä neljän vuoden välein pidettävien olympialaisten sopiva ajankohta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin osa laitteen etupaneelin palasista on kadonnut. Jäljellä olevien osien ja röntgenkuvien avulla tutkijat ovat päätelleet, että siinä esiteltiin antiikin ajalla tunnettujen taivaankappaleiden liikkeitä. Ne ovat viisi planeettaa Merkuriuksesta Saturnukseen, Kuu ja Aurinko. Maata pidettiin maailmankaikkeuden keskipisteenä, jota muut taivaankappaleet kiersivät.

Taivaan liikkeiden ennustaminen auttoi muun muassa maanviljelyn ajoituksessa ja uskonnollisissa menoissa.

Kun mekanismi runsaat sata vuotta sitten löydettiin, sen osasista oli jäljellä enää noin kolmannes, tarkalleen 82. Vaikka konetta on tutkittu jo yli vuosisadan ajan, sen rakenne ja käyttötarkoitus ovat jääneet osittain mysteeriksi.

Nyt brittitutkijat uskovat selvittäneensä maailman vanhimman tietokoneen salaisuuden. He tekivät laitteen monimutkaisesta hammasrattaistosta kolmiulotteisen mallinnuksen ja aikovat seuraavaksi rakentaa laitteesta täysikokoisen kopion nykyaikaisia materiaaleja käyttäen.

Tutkijat käyttivät apunaan laitteesta tehtyjä aikaisempia mallinnuksia ja sen pintaan kaiverrettuja kirjoituksia. Kirjoitukset paljastivat, että Venuksen ja Saturnuksen liikkeet oli esitetty laitteessa sellaisen matemaattisen mallin mukaan, joka oli aikakauden tähtitieteessä poikkeuksellinen.

Esimerkiksi Venuksen liikkeitä kuvattiin antiikin Kreikassa 1 151 vuoden kierron mukaan, siinä missä Antikythera käytti 462 vuoden kiertoa. Tutkijat ovat päätelleet, että laitteen kehittäjät laskivat planeettojen liikkeitä matemaattisella menetelmällä, jonka oli kehittänyt kreikkalainen filosofi Parmenides.

Tätä menetelmää hyödyntämällä brittitutkijat laskivat kierron myös niille planeetoille, joiden palaset olivat laitteesta kadonneet. Lisäksi he päättelivät, ettei taivaankappaleita esitetty osoittimien vaan pyörivien renkaiden ja niihin kiinnitettyjen jalokivien avulla.

”Meidän mallimme on ensimmäinen, joka sopii yhteen kaiken fyysisen todistusaineiston ja laitteeseen kaiverrettujen tieteellisten merkintöjen kanssa”, kertoo tutkimusta johtanut professori Tony Freeth tiedotteessa.

Freethin mukaan Antikythera oli todennäköisesti ennustamiseen tarkoitettu laite, joka laski tähtitieteellisten teorioiden tuloksia. Sen sijaan että näitä laskelmia olisi tarvinnut tehdä käsin, laite osoitti tuloksen yhdellä kammen pyöräytyksellä.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Brittitutkijoiden mukaan ei ole täysin varmaa, voisiko heidän mallintamaansa laitetta rakentaa antiikkisen tekniikan keinoin. Palasten puuttuessa on myös mahdotonta sanoa varmaksi, vastaako teoreettinen rakennelma täysin alkuperäistä laitetta.

Aikakauteensa nähden Antikytheran mekanismi oli joka tapauksessa edistyksellinen. Kun kone löydettiin, se muutti käsitystämme antiikin ajan teknisestä osaamisesta. Seuraavan kerran yhtä monimutkaisia laitteita osattiin rakentaa vasta yli 1 500 vuotta myöhemmin.

Tutkijat ovatkin ihmetelleet, miksei antiikin Kreikan teknistä osaamista ole hyödynnetty aikakaudella laajemmin.

”Vaikka metalli onkin arvokasta, on kummallista, ettei mitään edes kaukaisesti samanlaista laitetta ole koskaan löytynyt”, sanoi tutkimuksessa mukana ollut Adam Wojcik The Guardian -lehdelle.

”Jos heiltä löytyi osaamista Antikytheran mekanismin rakentamiseen, mikseivät he käyttäneet tätä tekniikkaa muiden laitteiden, kuten kellojen, suunnittelemiseksi?”

Sisältö jatkuu mainoksen alla