Münchenin sotakorkeakoulussa Saksassa kehitetään elektronien vastahiukkasiin positroneihin perustuvaa mikroskooppia, jolla pystytään havaitsemaan atomin kokoiset kidevirheet, Physical Review ...

Münchenin sotakorkeakoulussa Saksassa kehitetään elektronien vastahiukkasiin positroneihin perustuvaa mikroskooppia, jolla pystytään havaitsemaan atomin kokoiset kidevirheet, Physical Review Focus -verkkolehti kertoo.

Tavallisessa aineessa on viljalti elektroneja, jotka tuhoavat heti kaikki kohtaamansa positronit. Siksi laite ei voi olla elektronimikroskoopin peilikuva, vaikka positronit muuten ovat kuin nurin kääntyneitä elektroneja.

Uuden mikroskoopin toiminta perustuukin siihen, että tiettyjen kidevirheiden kohdalla on normaalia vähemmän elektroneja. Siihen osuva positroni säilyy siten pidempään kuin sellaisessa kohdassa, jossa elektroneja on tiheämmin. Kun elinajat mitataan, kidevirheet paljastuvat. Tarkkoja kidevirhemittauksia tarvitaan muun muassa puolijohdetekniikassa. Mikroskoopin positronit saadaan radioaktiivisesta natriumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla