Antioksidanttipillerit eivät ole kaikille hyväksi. Kuva: Fae, Wikimedia Commons
Antioksidanttipillerit eivät ole kaikille hyväksi. Kuva: Fae, Wikimedia Commons

Tupakoivan ei kannata ahmia antioksidantteja.

Antioksidantit, kuten beetakaroteeni ja seleeni sekä A-, E- ja C-vitamiini, estävät hapettumista, joka vaurioittaa elimistön molekyylejä. Siksi kuulostaisi johdonmukaiselta, että suuret antioksidanttiannokset suojaisivat elimistöä vaurioilta ja niiden seurauksilta, kuten sydäntaudeilta ja syöviltä.

Käytännössä tilanne ei ole näin yksinkertainen, vaan lääketieteellisissä kokeissa isoista antioksidanttiannoksista on monesti havaittu enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi suomalaisessa 1990-luvun Setti-tutkimuksessa huomattiin, että beetakaroteeni ei vähennäkään pitkään tupakoineiden miesten keuhkosyöpiä vaan lisää niitä.

Nyt selvisi ainakin yksi tapa, jolla antioksidantti voi lisätä syöpäriskiä, raportoivat ruotsalaiset tutkijat Science Translational Medicine -lehdessä.

Martin Bergö Göteborgin yliopistosta ja hänen työtoverinsa kokeilivat kahden antioksidantin vaikutusta hiirten keuhkosyöpään sekä viljeltyihin ihmisen keuhkosyöpäsoluihin. He antoivat E-vitamiinia normaalia ruokasaantia vastaavina annoksina tai antioksidanttivaikutteista lääkeainetta asetyylikysteiiniä pieninä annoksina.

Kumpikin antioksidantti kiihdytti hiirten keuhkosyövän kasvua, niin että antioksidanttia saaneet hiiret kuolivat puolet nopeammin kuin muut.

Tutkijat osoittivat hiirissä ja ihmisen syöpäsoluissa, että antioksidantti vaikutti syöpään vähentämällä keskeisen sitä hillitsevän säätelyproteiinin p53:n määrää.

Pitkään tupakoineella ihmisellä saattaa olla keuhkoissaan pieniä syövän esiasteita, ja antioksidantit voivat tämän tutkimuksen perusteella kiihdyttää niiden kasvua. Siksi tutkijat ehdottavat, että tupakoivien kannattaisi pidättäytyä ainakin ylimääräisten antioksidanttien syömisestä.

Toistaiseksi ei tiedetä, päteekö löydös muuntyyppisiin syöpiin. Myöskään ei tiedetä, mihin suuntaan antioksidantit vaikuttavat terveissä ihmisissä eli sellaisissa, joiden syöpäriski ei ole jo valmiiksi kasvanut.

Lisää Setti-tutkimuksesta ja muusta antioksidanttipillerien alamäestä: Vitamiineista tuli tieteen harharetki.