Laurence Olivier esitti Hamletia vuoden 1948 elokuvassa.
Laurence Olivier esitti Hamletia vuoden 1948 elokuvassa.

Aivoihin upotettu mikroelektrodijärjestelmä tulkkaa, mitä ihminen tai apina haluaa kirjoittaa.

”Ollako vai eikö olla, siinä pulma.” Hamletin kuuluisat sanat ilmestyivät Stanfordin yliopiston kokeessa tietokoneen näytölle 12 sanan minuuttivauhdilla. Saavutus oli huikea, sillä kirjaimia näpytti apina – pelkkien ajatusten avulla.

Professori Krishna Shenoyn ja tutkija Paul Nuyujukianin kehittämä menetelmä lukee signaalit suoraan aivoista ja painelee niiden ohjaamana näppäimistön kirjainkursoria. Menetelmää testattiin apinoilla, jotka oli opetettu näppäilemään järjestyksessä tietokoneen näytöllä näkyviä kirjaimia. Yksi testilause oli peräisin Shakespearen näytelmähahmon suusta.

Vastaavaa menetelmää on testattu onnistuneesti halvaantuneilla ihmisillä, mutta aiemmilla versioilla kirjoittaminen on ollut hidasta ja epätarkkaa.

”Meidän aivokäyttöliittymästämme voi olla suurta hyötyä ihmisille, sillä sen nopeus riittää mielekkääseen keskusteluun”, Nuyujukian sanoo yliopiston tiedotteessa.

Laitteistoon kuuluu moniosainen mikroelektrodijärjestelmä, joka istutetaan aivoihin. Se lukee signaaleja aivoalueelta, joka ohjaa käden liikkeitä.

Parannus entiseen saatiin aikaan entistä tehokkaammilla algoritmeilla, jotka tulkitsevat signaaleja kirjaimiksi. Kirjoitusnopeus yli kolminkertaistui aiempaan verrattuna.

Laitteisto muodosti aivosignaaleista 12 sanaa minuutissa. Ihmiseltä kirjoitus kävisi todennäköisesti apinaa hitaammin, koska hän miettii, mitä haluaa sanoa tai miten sanat kirjoitetaan, tutkijat huomauttavat.

Tästä huolimatta menetelmä on kohennus entiseen. Vielä parempi tulos voidaan saavuttaa, jos järjestelmään yhdistetään samanlainen automaattinen tekstinsyöttö kuin älypuhelimissa.

Hyvä uutinen oli myös se, että aivoihin istutettu anturi näyttää olevan turvallinen käyttää ja pysyvän toimintakunnossa pitkään. Osalle nyt testatuista apinoista istute oli asennettu jo neljä vuotta aiemmin, eikä sen havaittu tässä ajassa aiheuttaneen haittoja eläimille.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the IEEE.

mdmx
Seuraa 
Viestejä4265
Liittynyt23.11.2009

Apina siteerasi Shakespearea aivoillaan

George Hanson kirjoitti: mdmx kirjoitti: George Hanson kirjoitti: Ei kuitenkaan houkuttele lukea tarkempaa erittelyä eläinrääkkäyksestä. Apinat nukutetaan kyllä ennen leikkausta. Saanko asentaa elektrodeja aivoihisi jos nukutan sinut ensin? Jos mä olisin suhun nähden apina, sun ei tarvitsisi kysyä multa lupaa. Eläinrääkkäystä ei määritellä ollenkaan samoin kuin ihmisenrääkkäystä. Siihen on hyvät syynsä. Eläinrääkkäystä tässä ei tapahdu. Mut tässä asiassa on paljon muuta mielenkiintoisempaa kuin...
Lue kommentti

Creativity Is Intelligence Having Fun

Ensimmäisiä bongauksia odotetaan jo kesällä.

Eksoplaneettoja etsivä Tess-tutkimussatellitti on kohonnut avaruuteen. Tessin odotetaan löytävän tuhansia planeettoja, jotka kiertävät muuta tähteä kuin Aurinkoa.

Tess kohoaa aivan uudenlaiselle radalle, jota kokeillaan ensi kertaa. Rata on soikea ja tahdistettu Kuun kiertoon Maan ympäri, kertoo Nasa sivuillaan.

”Joka kerta lähellä maapalloa Tess lähettää kaikki ottamansa kuvat lennonjohdolle. Tämä on aivan uutta”, sanoi Tessiä rakentanut avaruusinsinööri George Ricker MIT-yliopistosta.

Radalle kohoamiseen menee viikkoja. Apuna käytetään Kuun painovoimaa.

Lisäksi neljän tarkan kameran viritys vie aikansa. Siksi Tess alkaa havainnoida tähtien ympäristöä vasta kesäkuun lopulla.

Tess keskittyy tähtiin 30–300 valovuoden päässä. Jos niiltä löytyy ehdokkaita eksoplaneetoiksi, aletaan niitä tutkia maanpäällisillä kaukoputkilla.

Auringon ja Maan lähellä on 250 valovuoden etäisyydellä noin 200 000 tähteä. Tess keskittyy kirkkaisiin ja läheisiin tähtiin.

Erityisesti tutkijat haluavat selvittää, onko uudella eksoplaneetalla kaasukehää ja jos on, mistä aineista se koostuu.

Tessin menetelmä on vanha tuttu. Jos tähden edestä kulkee planeetta, se himmentää hetkeksi tähden valoa. Muutoksen perusteella voidaan selvittää tähteä himmentävän kappaleen koko ja massa.

Moni haluaa ryhtyä liikkumaan, mutta into lopahtaa aikatauluihin ja monimutkaisiin harjoitusohjelmiin. Tavoite pitää paremmin, jos laajentaa mielikuvaa liikunnasta.

Liikkuminen on terveellistä, kuka sitä ei tietäisi. Mitä välttelystä seuraa, voi aavistella UKK-instituutin tuoreesta raportista, jossa lasketaan liikkumattomuuden kustannuksia suomalaiselle yhteiskunnalle.

Ne ovat huomattavat: vähintään runsaat kolme miljardia mutta kenties jopa yli seitsemän miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy sairauspäivistä, lääkemenoista, terveyspalveluiden käytöstä, tekemättä jääneistä työtunneista, menetetyistä verotuloista ja koti- ja laitoshoidon kustannuksista.

Tutkimusten mukaan liikkuja suojaa itseään monilta sairauksilta: diabetekselta, masennukselta, metaboliselta oireyhtymältä, sydän- ja verisuonitaudeilta, jopa joiltakin syöviltä – ja tietysti ylipainolta.

Mikä määrä sitten pitäisi liikkua hyödyt saadakseen?

Suositus kaksi ja puoli tuntia

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus, jota Suomikin noudattaa, ohjeistaa liikkumaan keskitehoisesti vähintään kaksi ja puoli tuntia tai voimakkaasti tunnin ja vartin viikossa.

Ohjetta tukee vuonna 2017 julkaistu tutkimus, johon osallistui yli 130 000 ihmistä 17 maasta. Tulosten mukaan varhaisen kuoleman riski vähenee lähes 30 prosenttia, kun käyttää vähintään suositellun ajan fyysisiin aktiviteetteihin.

Hyvästä kannusteesta huolimatta aikatavoite voi lannistaa nykyajan kiireistä ihmistä. Mistä ottaa ajan juoksulenkkiin, jumppatuntiin tai salilla käyntiin?

Entä jos sitä ei tarvitsisi aina erikseen ottaa. Liikuntaa voi tarkastella muutenkin kuin nimenomaisena suorituksena.

Kertyy arjen askareistakin

WHO laskee keskitehoiseksi liikunnaksi myös tavalliset arjen tekemiset, kuten imuroinnin ja muut kotityöt. Samaan joukkoon menevät työmatkakävely, työmatkapyöräily – ja näin kesän lähestyessä monen iloksi – myös puutarhatyöt, marjastus ja sienestys.

Liikuntaa ei ole edes pakko jakaa pitkin viikkoa, vaikka suositus niin neuvookin. Viikonloppuliikuntakin hyödyttää. Tutkimuksissa se on pienentänyt ennenaikaisen kuoleman riskiä yhtä paljon kuin ositettu liikunta.

Mikä parasta, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että vähänkin on parempi kuin ei mitään.

Nykyinen suositus pitää terveyshyödyn rajana vähintään kymmenen minuutin liikuntarupeamaa, mutta uusien tulosten mukaan elimistö kiittää jo kahden minuutin aktiivisuudesta. Se voi olla pysäkin väli kävelyä tai hissin vaihto portaisiin.

Näin ajatellen kaksi ja puoli tuntia ei enää tunnukaan mahdottomalta.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kansainväliset tiedetoimittajat esittävät asiantuntijoille monien miettimiä liikuntakysymyksiä: Onko pakko rehkiä hikeen asti? Voiko venyttelyn jättää väliin? Mitä oikein kannattaa syödä? Siivittääkö musiikki tosiaan menoa?

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.