Apinaihmisurosten naama panssaroitui ilmeisesti iskujen varalta. Kuva: University of Utah
Apinaihmisurosten naama panssaroitui ilmeisesti iskujen varalta. Kuva: University of Utah

Nyrkkiin soveltuva käsi ja nyrkkeilyä sietävät naamanluut kehittyivät samaan aikaan.

Ihmisen muinaissukulaisten apinaihmisten urokset olivat aikamoisia tappelupukareita, päättelevät luufossiileja analysoineet yhdysvaltalaiset tutkijat. Nimittäin samaan aikaan, kun niiden käden mittasuhteet kehittyivät sopiviksi iskunyrkkiin, niiden naaman luista tukevoituivat juuri ne, jotka useimmiten iskuista murtuvat. Tutkimuksen julkaisi Biological Reviews -lehti.

Biologi David Carrier Utahin yliopistosta kollegoineen halusi selvittää, voisiko väkivaltaisuus selittää meidän tai lähisukulaistemme ulkonäköä. Tavallisimmin esimerkiksi apinaihmisten kasvojen jyhkeyden on ajateltu olevan sopeumaa sitkeän tai kovan ruoan pureskeluun. Saattaisihan muoto kuitenkin kieliä myös tarpeesta suojautua iskuilta, he arvelivat.

Luita vertaamalla he havaitsivat, että evoluution myötä apinaihmisten kallossa olivat tukevoituneet erityisesti ne luut, jotka nykyihmisiltä useimmiten nyrkkitappelussa murtuvat. Tukevoituminen oli lisäksi tapahtunut samoihin aikoihin, kun käsi kehittyi nyrkkiin sopivaksi.

Apinaihmisuroksilla nuo iskunarat luut kehittyivät selvästi paksummiksi kuin naarailla. Itse asiassa juuri noissa luissa sukupuoliero on suurin niin apinaihmisten kuin meidän ihmistenkin kasvoissa.

Carrierin mukaan tästä voi päätellä, että ihmisen sukupuun miehillä on iät ja ajat ollut taipumus hakata toisiaan nyrkillä naamaan. Ilmeisesti emme koskaan ole olleet erityisen rauhanomaista sakkia.

Apinaihmisten, kuten Australopithecus-suvun, polveutumissuhteesta meidän ihmisten Homo-sukuun on eri tutkijoilla hieman erilaisia käsityksiä.

Tavallisimman nykykäsityksen mukaan 1–4 miljoonaa vuotta sitten eläneet apinaihmiset eivät ole meidän kantamuotojamme vaan muodostivat oman sukuhaaransa meidän linjamme rinnalle. Meidän linjamme polveutuu apinaihmisten ryhmän juuriosasta noin neljän miljoonan vuoden takaa.

Tieteen tilaajat voivat tunnuksillaan lukea polveutumistutkimuksista lisää artikkelista Solmuja sukupuussa.