Simpanssien kiroilutaidosta saatiin näyttöä jo 50 vuotta sitten. Kuva: Pixabay
Simpanssien kiroilutaidosta saatiin näyttöä jo 50 vuotta sitten. Kuva: Pixabay

Kirosanat rikkovat tabuja ja purkavat tunnetiloja. Jopa simpassi kykenee sadattelemaan.

Kiroilu voimaannuttaa kiroilijaa ja joskus pelottaa kuulijaa. Kirosanoissa on voimaa, jota muissa sanoissa ei ole.

Kirosanojen väkevyys kummunnee osin siitä, että ne rikkovat tabuja. Kirosanat ovat emotionaalisia, koska tabut itsessään ovat niin pyhiä, kiellettyjä tai vahingollisina pidettyjä asioita, ettei niitä yleensä edes tohdi sanoa ääneen.

Kirosanojen ja tabujen yhteydestä lienee paras esimerkki se, että jopa simpanssit oppivat kiroilemaan, jos niille opetetaan, että jokin asia on tabu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin tapahtui puolivahingossa 1970-luvulla, kun yhdysvaltalaisen kädellistutkijan Roger Foutsin johtamassa Washoe-projektissa simpansseille opetettiin viittomakieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viittomien lisäksi simpanssit oli opetettu käymään potalla. Samalla niille opetettiin, että ulostaminen muualle kuin pottaan on ”likaista” ja paha asia. Oli siis tabu ulostaa muualle kuin pottaan.

Tämän sisäistettyään simpanssit lisäsivät sanan ”likainen” viittomiinsa ja käyttivät sitä spontaanisti, kun ne halusivat ilmaista voimakkaita tai negatiivisia tunteita tai ollessaan vihaisia ­– toisin sanoen samassa tilanteessa kuin ihmiset latelevat ärräpäitä tai ruokottomuuksia. Washoe-simpanssi esimerkiksi viittoi ”likainen Roger”, kun Fouts ei päästänyt sitä ulos häkistä ja ”likainen apina”, kun eräs makaki uhitteli sille.

 

Lue Lisää

Syyskuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Jani Kaaro kertoo, miten kirosanoja käytetään eri kulttuureissa. Hän kertoo myös, miten neurologiset häiriöt vaikuttavat kiroilemiseen.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

 

 

molaine
Seuraa 
Viestejä2517

Minijehova kirjoitti:
Oppinut kirjoitti:
Kyllä monia eläimiä saa oppimaan paljon erilaisia temppuja ja jopa puhetta. Mutta vaikka tuijottaisin maailman loppuun asti apinoita, sekä eläintarhassa, että luonnossa, niin ei ne ihmiseksi muutu, eikä ihminen nyt vaan yksinkertaisesti ole syntynyt apinasta. Se nyt on vaan niin, että te jotka ette halua antaa kunniaa siitä Jumalalle, että hän on ja että hän on luonnut ihmisen, niin ei sille sitten voi mitään. Teidän täytyy vaan jatkaa tätä akateemista sadunkerrontaa.
Ihan vaan kokeilkaapa te jotka haluatte olla apinasta, millaista on elää ihan oikeasti apinan elämää. Menkää puuhun elämään ja syömään banaaneja ja eläkää siinä laumassa ja tehkää samoja tekoja kuin ne ja tulkaa sitten kertomaan oliko se ihmisen elämää.

Mitähän hittoa tasankoapina puussa tekee? Parempi on verrata japaninmakakin leppoisaan kylpyläelämään, jossa voisi viihtyä ihan hyvin.

Tai bonobon. Riippuu vähän mitä jaksaa harrastaa :).

Rapsu: Jos joku haluaa keskustella minusta niin ilmiannan viestin.
Tämä ei ole keskustelu minusta.
Pysykää siis asiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla