Simpanssikin taitaa diilien hieromisen. Image: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology/Esther Herrmann
Simpanssikin taitaa diilien hieromisen. Image: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology/Esther Herrmann

Sopimusten hieronta ei vaadi puhekykyä.

Simpanssit osaavat neuvotella reilummista ruoka-annoksista lajitoveriensa kanssa, havaitsivat saksalaistutkijat.

"Näyttää siltä, että ristiriitojen sovittelu ei vaadi kieltä tai ylipäätään kovin kehittyneitä viestintätaitoja", sanoo tutkimusta johtanut psykologi Alicia Melis Leipzigin Max Planck –instituutista New Scientistissa.

Simpanssien diilinhierontakyvyt paljastuivat banaanitestillä. Koesimpanssit asetettiin pareittain valinnan eteen: toisella tarjottimella oli kaksi banaaninpuolikasta, toisella taas yksi kokonainen banaani sekä pieni banaaninsiivu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarjottimen onkiminen onnistui vain kahdestaan, eli jos toinen simpansseista kieltäytyi yhteistyöstä, molemmat jäivät ilman herkkupalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arvoasemaltaan korkeammat apinat istuivat ensin tarjottimen eteen, jossa oli kokonainen banaani. Alempiarvoiset simpanssit kuitenkin hyväksyivät tämän itselleen huonon vaihtoehdon ani harvoin.
Useimmiten ne suostuivat tavoittelemaan vain sitä tarjotinta, jossa jako oli tasapuolisempi. Dominoivan simpanssin ei siis auttanut kuin suostua tai jäädä nuolemaan näppejään.

Minkäänlaisia ääniä tai eleitä sopimuksen hieronta ei vaatinut.

"Näyttää siltä, että kykymme neuvotella sai alkunsa jo ennen kuin kehityslinjamme erkani viimeisestä yhteisestä sukulaisestamme simpanssien kanssa", Melis arvelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla