Valkotöyhtötamariini ei juuri piittaa ihmisen musiikista. Jostain syystä poikkeuksen tekee Metallican musiikki, jolla on rauhoittava vaikutus apinaan. Kuva: <span class="photographer">Bryce Richter / Wisconsin-Madisonin yliopisto</span>
Valkotöyhtötamariini ei juuri piittaa ihmisen musiikista. Jostain syystä poikkeuksen tekee Metallican musiikki, jolla on rauhoittava vaikutus apinaan. Kuva: Bryce Richter / Wisconsin-Madisonin yliopisto

Apinat eivät piittaa ihmisen musiikista, mutta "apinamusiikin" tunnesävyjä ne osaavat tulkita.

Ihmiset pystyvät vaistomaisesti tulkitsemaan musiikin tunnesävyn. Monien tutkijoiden ihmetykseksi apinoilta ei vastaavaa herkkyyttä ole löytynyt, eivätkä ne edes tunnu pitävän musiikista, vaan suosivat hiljaisuutta.

Nyt Charles Snowdon Wisconsin-Madisonin yliopistosta ja David Teie Marylandin yliopistosta huomasivat, että ainakin valkotöyhtötamariini tunnistaa musiikin tunnesävyn – jos sille soitetaan ”tamariinimusiikkia”.

Teie, joka on muusikko, kuunteli tamariinien äänitettyjä huutoja. Hän oppi tunnistamaan, millaisessa mielentilassa ääntelijä oli. Sitten hän sävelsi yhden kappaleen uhkaa viestivien ja yhden yhteenkuuluvaisuutta ja ystävällisyyttä osoittavien ääntelyiden perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun apinoille sitten soitettiin pelon sävyttämä kappale, ne alkoivat liikehtiä levottomasti. Mielihyvän ääntelyistä matkitulla kappaleella taas oli rauhoittava vaikutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teien sävellykset perustuivat apinoiden eri tilanteissa käyttämien äännähdysten nouseviin tai laskeviin säveliin sekä äänteiden kestoon. Myös ihmisvauvojen tiedetään osaavan tulkita näitä elementtejä puheesta jo kauan ennen, kun he ymmärtävät sanoja.

Tutkijat uskovat, että äänensävyn välittämät tunneviestit ovat kommunikaation evolutiivisesti vanhinta ydintä. Apina voi äänensävyllään saada koko lauman samaan tunnetilaan: levottomuudesta kertova äännähdys esimerkiksi saa koko lauman varuilleen.

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

Kuuntele ääni- ja musiikkinäytteet täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla