Reilun pelin henki elää vahvana myös muiden kädellisten kulttuureissa. Töyhtökapusiiniapinat (Cebus apella) oivaltavat välittömästi, jos ne eivät saa ansionsa mukaan tai jos niitä yritetään viilata linssiin. Naturen julkaiseman

Reilun pelin henki elää vahvana myös muiden kädellisten kulttuureissa. Töyhtökapusiiniapinat (Cebus apella) oivaltavat välittömästi, jos ne eivät saa ansionsa mukaan tai jos niitä yritetään viilata linssiin. Naturen julkaiseman tutkimuksen tekivät kuuluisa kädellisten tutkija, Georgian Emory-yliopiston psykologian professori Frans de Waal ja hänen kollegansa Sarah Brosnan. Kaksikko havaitsi Keski- ja Etelä-Amerikassa elävien apinoiden sisäsyntyisen rehtiyden, kun he opettivat niitä tekemään pieniä palveluksia ruokaa vastaan. Apinat saivat annoksensa pareittain. Jos naapuri sai samasta suorituksesta paremman herkun, kaltoin kohdeltu saattoi kieltäytyä palkkioista tai jopa heittää sen menemään. Kaverin ansaitsematon palkitseminen sai usein muut kieltäytymään lisätehtävistä.

Tutkijat päättelevät, että oikeudenmukaisuudella on syvät evolutiiviset juuret. "Se on välttämättömyys, sille että voi elää suuressa ja monimuotoisessa ryhmässä", Brosnan sanoo Naturen verkkouutisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla