Apollo 10 kuumoduuli on irronnut komento- ja huoltomoduulista Kuuta kiertävällä radalla 22. toukokuuta 1969. Kuva: Nasa
Apollo 10 kuumoduuli on irronnut komento- ja huoltomoduulista Kuuta kiertävällä radalla 22. toukokuuta 1969. Kuva: Nasa

Kuumoduuli kävi toukokuussa 1968 vain vajaan yhdeksän kilometrin päässä Kuun pinnasta.

Apollo 10 -kuulennon kuu­moduulin yläosa vuodelta 1969 on löytynyt ehjänä avaruudesta. Kuulennon miehistö lähetti sen Aurinkoa kiertävälle radalle sen jälkeen, kun alusta oli testattu Kuun lähellä 22. toukokuuta 1969.

Apollo 10 oli seuraavan lennon eli Apollo 11 -lennon kenraaliharjoitus. Sillä lennolla ihminen astui ensi kertaa Kuun pinnalle. Apollo 10 testasi kaikkia tulevan kuulennon vaiheita paitsi itse Kuuhun laskeutumista.

Harjoituslennolla matkasivat toukokuussa 1969 astronautit Thomas Stafford, John Young ja Eugene Cernan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Apollo 10:n kuumoduulin yläosa palasi komento- ja huoltomoduuliin 22. toukokuuta 1969. Kuva: Nasa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuumoduulin etsintää on johtanut tähtitieteen harrastaja Nick Howes. Työtä on tehty vuodesta 2011, kertoo ScienceAlert -uutissivusto.

Kuluneiden 50 vuoden aikana Auringon, Maan ja Kuun painovoimat ovat muuttaneet kuu­moduulin laskettua rataa. Siksi Apollon etsiminen oli työlästä.

Joukko tähtitieteilijöitä, vapaaehtoisia ja opiskelijoita on etsinyt alusta kuin neulaa heinäsuovasta. He ovat vuosien varrella käyneet läpi valtavasti havaintodataa.

Löydöstä ei ole vieläkään ehdotonta varmuutta, mutta tähtitieteilijät sanovat että he ovat ”98-prosenttisesti varmoja” siitä, että kohde on Apollo 10.

”Vasta kun joku menee todella lähelle ja saa kohteesta tarkan tutkakuvan, voimme olla täysin varmoja”, sanoi Howes äskettäin Cheltenhamin juhlaviikolla Britanniassa.

Apollo 10 kiertää yhä Aurinkoa mutta tällä erää kaukana. Se on lähinnä Maata taas 18 vuoden kuluttua.

Elon Muskin SpaceX-yhtiön raketti voisi napata sen ja tuoda Maahan”, Howes ehdottaa.

Lennolta palasi Maahan vain huolto- ja komentomoduulin kärkikapseli mukanaan kolme astronauttia. Jättimäisen Saturn 5 -kantoraketin kaikki muut osat jäivät matkan varrelle.

”Apollo 10:n astronautti Cernan sanoi minulle: Jos löydät sen ja tuot sen Maahan, voit vain kuvitella miten pitkiä jonoja olisi Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruusmuseoon Washingtonissa’”, Howes sanoo.

Museossa on kuulentojen muita muistoja, muun muassa Apollo 11 -lennon komento- ja huoltomoduulin kärkiosa.

Howes myönsi, että kuu­moduulin tuonti Maahan ei olisi halpaa.

Astronautit Thomas Stafford ja Eugene Cernan leijailivat Apollo 10:n kuumoduuliin 22. toukokuuta 1969 komento- ja huoltomoduulista. Tämä tehtiin Kuun kiertoradalla.

Sitten kuumoduuli irtaantui komento- ja huoltomoduulin nokasta ja laskeutui alemmas Kuuta kiertävälle radalle.

Lähimmillään kuumoduuli kävi vain 8,9 kilometrin päässä Kuun pinnasta. Kaikki kuumoduulin laitteet testattiin kahdeksantuntisen lennon aikana. Sitten kuumoduuli telakoitui takaisin komento- ja huoltomoduuliin.

Kokonaisuus kiersi Kuun 31 kertaa ennen kuin paluu Maahan alkoi, kertovat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan verkkosivut.

Astronautit ottivat paljon kuvia tulevan kuulennon suunnitellusta laskeutumisalueesta Rauhallisuudenmeren yllä ja alueista, joiden ylläpuolelta seuraavan lennon kuumoduuli laskeutui kohti Kuun pintaa.

Samantapaisia kuumoduuleita valmistettiin 15. Kymmenen on lentänyt ja tuhoutunut. Loput kuumoduulit ovat näytteillä eri ilmailu- ja avaruusmuseoissa Yhdysvalloissa.

Apollo 10 -kuumoduulin nimi oli Snoopy eli Ressu Charles Schulzin suositun Tenavat -sarjakuvan koiran mukaan. Huolto-ja komentomoduulin nimi oli puolestaan Charlie Brown eli Jaska Jokunen saman sarjakuvan poikahahmon mukaan.

Astronautti Thomas Stafford taputti Snoopyä, kun hän siirtyi kohti Apollo 10:n lähtöalustaa toukokuussa 1969. Kuva: Nasa

Koko kuumoduuli on noin seitsemän metriä korkea. Se laskeutumisosassa on rahtitila, laskeutumismoottori, neljä jalkaa ja tikkaat. Kokonaisuutta on sanottu hämähäkkimäiseksi

Yläosaan sopii vaivoin kaksi astronauttia. Sellainen palasi kuudella kuulennolla Kuun pinnalta emoalukselle.

Asiantuntijat sanovat, että Apollo 10 ei olisi voinut laskeutua Kuuhun, vaikka se kävi niin lähellä Kuun pintaa. Se oli siihen vielä liian painava.

Kuumoduulin valmistaja eli Grumman Aircraft -yhtiö ei ollut saanut vielä kevennettyä alusta riittävästi. Kuumoduulia kevennettiin lisää ensimmäiselle kuulennolle 16.–24. heinäkuuta 1969. Tästä ensimmäisestä kuulennosta tulee siis pian kuluneeksi 50 vuotta.

Apollo 10:n komento- ja huoltomoduulin kärkiosa on näytteillä Lontoon Tiedemuseossa.

offmind
Seuraa 
Viestejä20702

Brainwashed kirjoitti:
Otsikossa esitetään Apollo 10 Kuumoduulin ” löytyneen”, ja tämän ” löydön” olevan käytännössä pienen tähtitiedettä harrastavan joukon esittämä väite - sen ollen de facto statukseltaan pelkkä väite -

Kyse on havainnoista, ei vain väitteistä. Sen selvittäminen, että onko havaittu kohde kuumoduuli, kivenmurikka tai teekannu, edellyttää tarkempia havaintoja.

Brainwashed kirjoitti:
”ehkä” sana jäi myös puuttumaan klikkiuutisen sanastosta.

Mitä sinun mielestäsi tarkoittaa, kun todetaan:

"Löydöstä ei ole vieläkään ehdotonta varmuutta"

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

  • ylös 13
  • alas 10
MooM
Seuraa 
Viestejä12474

Brainwashed kirjoitti:
Brainwashed kirjoitti:
Otsikossa esitetään Apollo 10 Kuumoduulin ” löytyneen”, ja tämän ” löydön” olevan käytännössä pienen tähtitiedettä harrastavan joukon esittämä väite - sen ollen de facto statukseltaan pelkkä väite - ”ehkä” sana jäi myös puuttumaan klikkiuutisen sanastosta.
Toinen ehdotettu tieteellinen väite tuon Kuumoduulin löytymistä koskien on että sen löytymisen mahdollisuudet arvioidaan olevan 1:neljännesmiljoonaan, eli tyyliin että voittaisi lotossa kaksi kertaa peräkkäin, mikä tosin lienee joskus jossainpäin maailmaa tapahtunut, joten ei sentään täysin mahdotonta.

Korjaan, on arvioitu että mahdollisuudet ”löytää” Apollo 10 Kuumoduli on 1:neljännesmiljardiin eikä neljännesmiljoonaan, kuten ensimmäisessä viestissäni virheellisesti esitin.

Mistä lähtökohdasta? Sattumalta avaruteen piipahtamalla tai tähyämällä voi hyvin ollakin. Systemaattisesti etsimällä tuskin, ja siinä tapauksessa pitäisi tietenkin ilmoittaa myös etsintään käytetty aika, koska todennäköisyys kasvaa sen mukaan, miten kauan etsitään. 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

  • ylös 11
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla