Tutkijat Praveen Kumar Vermula ja Jffrey Carp kehittivät voiteen, joka estää nikkeliallergian oireet.
Tutkijat Praveen Kumar Vermula ja Jffrey Carp kehittivät voiteen, joka estää nikkeliallergian oireet.

Kalsiumyhdisteistä valmistetut nanohiukkaset sitovat nikkelin iholta ja estävät sen kulkeutumisen elimistöön.

Nikkeliallergia kiusaa monia. Allergian yleisyys vaihtelee maasta toiseen, mutta nikkeli on yleisin allergeeni kautta maailman. Suomessa nikkelille herkistyneitä arvioidaan olevan parikymmentä prosenttia nuorista naisista ja pari prosenttia miehistä.

Suurin osa on herkistynyt nikkelille sitä sisältävien korujen takia. Myös monet muut jokapäiväiset asiat, kuten kolikot, kellot ja matkapuhelimet, voivat sisältää nikkeliä. Siksi nikkeliä on vaikea vältellä, vaikka tietäisi sen aiheuttavan oireita.

Kutiseva ihottuma voi kuitenkin pian olla historiaa. Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet nanohiukkasia sisältävän voiteen, jolla nikkelin aiheuttama allerginen reaktio voidaan estää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nikkeliallergiaa estäviä voiteita on kehitetty aiemminkin, mutta ne eivät ole olleet turvallisia tai tehokkaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Brigham and Women's Hospitalin sekä Harvard Medical Schoolin tutkijat alkoivat etsiä ratkaisua kalsiumia sisältävistä yhdisteistä, joiden tunnetaan sitovan nikkeliä. Niitä käytetään muun muassa vedenkäsittelyssä.

Tutkijat rajasivat testinsä sellaisiin kalsiumyhdisteiden nanohiukkasiin, jotka olisivat riittävän pieniä nappaamaan nikkeli-inoit iholta tehokkaasti mutta toisaalta tarpeeksi isoja, jotta ne eivät läpäisisi ihoa ja kulkeutuisi elimistöön.

Kaupallisesti valmistettavissa nanohiukkasista löytyi kuin löytyikin ratkaisu. Testeissä tavalliseen voiteeseen sekoitetut kalsiumkarbonaatin ja kalsiumfosfaatin nanohiukkaset pystyivät sitomaan nikkelin ja estämään se kulkeutumisen iholta elimistöön.

Ohut kerros voidetta esti allergisen ihottuman syntymisen nikkelille herkistyneillä eläimillä. Nanohiukkaset eivät läpäisseet ihoa eivätkä aiheuttaneet muitakaan sivuvaikutuksia.

Voide ja siihen sitoutunut nikkeli voidaan huuhdella pois iholta pelkällä vedellä.

Tutkijat uskovat, että löydön avulla voidaan tuoda markkinoille käsivoiteen tyyppinen tuote, joka estää ihon ärsyyntymisen nikkelikosketuksessa.

Kaupallistamisen vauhdittamiseksi testeihin otettiin mukaan vain sellaisia nanohiukkasia, jotka Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt turvallisiksi ihmisille.

Tutkimuksen julkaisi Nature Nanotechnology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla