Ardin käsi. Kuva: Science/AAAS
Ardin käsi. Kuva: Science/AAAS

Uutiset lomailevat 4. tammikuuta saakka. Tiede.fi toivottaa iloista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Ardi eli esi-isämme Ardipithecus ramidus oli vuoden 2009 merkittävin tieteellinen löytö. Näin arvioi Science-lehti vuotuisessa tiedesaavutusten listauksessaan. Ardi eli 4,4 miljoonaa vuotta sitten alueella, joka nyt on Etiopiaa. Se on peräti miljoona vuotta vanhempi kuin vanhin aiemmin tunnettu hominidi Lucy.

Ardi muuttaa käsitystämme ihmisen, mutta myös ihmisapinoiden evoluutiosta. Sillä on sekä muinaisia apinamaisia ominaisuuksia että sellaisia piirteitä, jotka ovat yhteisiä vain ihmisen kanssa. Sillä on myös piirteitä, jotka eivät ole yhteisiä minkään nykyisen apinalajin kanssa. Johtopäätös tästä on, että Afrikan ihmisapinat ovat kehittyneet paljon sen jälkeen, kun niiden ja ihmisen viimeinen yhteinen esi-isä tallusteli maapallolla.

Ensimmäiset Ardipithecuksen jäänteet kaivettiin esiin jo vuonna 1994, mutta tutkijat eivät halunneet rynnätä esittämään niistä johtopäätöksiä. Fossiilit ovat kiertäneet analysoitavina maailman laboratorioissa, ja tutkimukseen liittyen 47 tutkijaa on askarrellut yhteenäs 150 000 fossiloituneen, eläin- ja kasvikuntaan kuuluvan kappaleen parissa. Tulokset julkaistiin lokakuussa.

Science ja sen julkaisijayhdistys, Yhdysvaltain tieteenedistämisseura AAAS, listaavat joka vuoden päätteeksi kymmenen suurta läpimurtoa. Ardin lisäksi listalle pääsivät tällä kertaa:

Fermin löytämät pulsarit. Nasan Fermi-avaruusteleskooppi auttoi tunnistamaan ennen tutemattomat pulsarit eli nopeasti pyörivät magneettiset neutronitähdet ja havainnoi niiden lähettämää gammasäteilyä.

Rapamysiini. Tutkijat onnistuivat välittäjäaine rapamysiiniä peukaloimalla pidentämään hiirten elinikää.

Grafeeni. Erittäin hyvin johtavasta hiiliatomikerroksesta alettiin kehittää sähkölaitteisiin soveltuvaa materiaalia.

Kasvien ABA-reseptorit. Molekyyli auttaa kasveja selviämään kuivuudesta. Sen rakenteen selvittäminen voi auttaa suojaamaan satoja pitkiltä kuivuuskausilta.

LCLS. Maailman ensimmäinen röntgenlaser on monikäyttöinen tutkimusväline, joka pystyy kuvaamaan meneillään olevia kemiallisia reaktioita ja kajoamaan materiaalien sähköisiin ominaisuuksiin, muun muassa.

Geenihoitojen paluu. Tappavaa aivosairautta, periytyvää sokeutta ja immuuninpuolustuksen häiriöitä onnistuttiin parantamaan geeniterapian avulla.

Monopolit. Kidemateriaalien parissa työskentelevät fyysikot synnyttivät magneettisia aaltoja, jotka toimivat niin kuin teoria yksinapaisista magneeteista eli magneettisista monopoleista ennustaa. Teorian mukaan pitäisi olla olemassa hiukkasia, joissa on vain yksi magneettinen napa.

Kuusta löytyi vettä. Nasan avaruusalus havaitsi vesihöyryä ja jäätä, kun raketin kappale törmäytettiin tahallaan lähelle Kuun etelänapaa.

Hubblen korjaus. Avaruussukkulan astronautit kävivät tarkentamassa avaruusteleskooppi Hubblen näköä ja jatkoivat näin sen toimintaikää. Tuloksena teleskooppi otti hienoimmat tähänastiset kuvansa.

Sciencen juttu Ardista ja muista vuoden saavutuksista.

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

OJP.
Seuraa 
Viestejä310
Liittynyt18.1.2013

Aivot rakastavat musiikkia on vuoden juttu

- Niin, aivot rakastavat musiikkia. Miksi ? - J.S. Bachin säveltaidetta, musiikkia kuunnellessa , kuten kantaatteja, soolosellosarjaa, Toccara et fuge tai Goldberg muunnelmia puhumattakaan passioista ja oratorioista ymmärtää säveltäjän luovan intuuition perustuvan siihen Hengen voimaan, joka perustuu Pyhän Raamatun Sanaan. --J.S.Bachi säveltaiteen merkitys kirkastuu meille nykyihmisille Hänen rakkautta ilmentävissä sävellyksissän. - Hänen säveltaiteessa on sisäinen looginen rakenne, joka avaa...
Lue kommentti

Osmo, Otto, Juhani Päivinen

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.