Vantaan Jokiniemestä löydetty muutaman sentin kokoinen kampakeraaminen idoli on Suomen hienoin ja vanhin kivikautinen ihmisen kuva. Tämä kolmesta löydöstä parhaiten säilynyt oli yksityiskodissa vuoteen 2014 saakka. Kuva: Piia Arnould
Vantaan Jokiniemestä löydetty muutaman sentin kokoinen kampakeraaminen idoli on Suomen hienoin ja vanhin kivikautinen ihmisen kuva. Tämä kolmesta löydöstä parhaiten säilynyt oli yksityiskodissa vuoteen 2014 saakka. Kuva: Piia Arnould

Muinaiset saviset ihmispatsaat ovat ulkomaista mallia.

5 500 vuotta sitten Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa oli meriveden alla, ja läheisessä Jokiniemessä, missä ranta sijaitsi, asui kampakeraamisen kulttuurin ihmisiä. 1980- ja 1990-luvun vaihteessa Jokiniemestä löytyi kolme kampakeraamisen ajan ihmiskasvoista savi-idolia. Niistä parhaiten säilyneen löysi omin lupinensa yksityishenkilö, joka luovutti aarteensa Museovirastolle vasta vuonna 2014. Nuo meidän oloissamme poikkeukselliset idolit on tehty baltialaisen mallin mukaan tai tuotu meren yli sieltä, arvelee salapoliisityön jälkeen arkeologi Jan Fast.

Muut Suomesta löydetyt kampakeraamisen ajan savi-idolit ovat joko eläintä muistuttavia käyriä möykkyjä tai nuppipäistä ihmistä esittäviä viivoitettuja hahmoja.

Jokiniemen erikoisilla idoleilla on kuitenkin selvästi hahmotellut ihmiskasvot, verkkokuviot silmien kohdalla ja viivoitusta otsan alueella.

Fast alkoi pohtia Jokiniemen idolien arvoitusta vuonna 2011 käydessään läpi johtamiensa kaivausten raportteja. Hän muisti nähneensä vastaavan idolin jossain aiemminkin, luultavasti latvian- tai puolankielisessä kirjassa. Kirja oli kuitenkin kadoksissa.

Kun etsintä ei tuottanut tulosta, Fast alkoi lopulta epäillä muistikuvaansa. Muuan arkeologikollegakin epäili hänen nähneen unta.

Lopulta netissä tärppäsi. Fast löysi kirjan, jossa esiteltiin kampakeraamisia löytöjä Latvian Gipkasta. Sieltä oli paljastunut runsaasti vastaavien ihmiskasvoisten savi-idoleiden palasia. Pää ja sen koristelu olivat samantyyppisiä.

Jokiniemen savikasvoista on tehty analyysi, jonka mukaan saviaines poikkeaa alueelta löydettyjen tavanomaisempien idolien aineksesta. Sekin tukee ajatusta, jonka mukaan ihmiskasvoiset idolit on tuotu muualta.

Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että Baltiasta tuotiin Suomeen ainakin meripihkaa jo kampakeraamisella ajalla. Ehkä ihmiskasvoiset savi-idolit ovat samojen matkojen perua. Jo 5 500 vuoden takaisille hylkeenpyytäjille meri oli esteen sijasta yhdistäjä.

Jos olet tilaaja, lue lisää alla olevasta linkistä.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä