Vantaan Jokiniemestä löydetty muutaman sentin kokoinen kampakeraaminen idoli on Suomen hienoin ja vanhin kivikautinen ihmisen kuva. Tämä kolmesta löydöstä parhaiten säilynyt oli yksityiskodissa vuoteen 2014 saakka. Kuva: Piia Arnould
Vantaan Jokiniemestä löydetty muutaman sentin kokoinen kampakeraaminen idoli on Suomen hienoin ja vanhin kivikautinen ihmisen kuva. Tämä kolmesta löydöstä parhaiten säilynyt oli yksityiskodissa vuoteen 2014 saakka. Kuva: Piia Arnould

Muinaiset saviset ihmispatsaat ovat ulkomaista mallia.

5 500 vuotta sitten Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa oli meriveden alla, ja läheisessä Jokiniemessä, missä ranta sijaitsi, asui kampakeraamisen kulttuurin ihmisiä. 1980- ja 1990-luvun vaihteessa Jokiniemestä löytyi kolme kampakeraamisen ajan ihmiskasvoista savi-idolia. Niistä parhaiten säilyneen löysi omin lupinensa yksityishenkilö, joka luovutti aarteensa Museovirastolle vasta vuonna 2014. Nuo meidän oloissamme poikkeukselliset idolit on tehty baltialaisen mallin mukaan tai tuotu meren yli sieltä, arvelee salapoliisityön jälkeen arkeologi Jan Fast.

Muut Suomesta löydetyt kampakeraamisen ajan savi-idolit ovat joko eläintä muistuttavia käyriä möykkyjä tai nuppipäistä ihmistä esittäviä viivoitettuja hahmoja.

Jokiniemen erikoisilla idoleilla on kuitenkin selvästi hahmotellut ihmiskasvot, verkkokuviot silmien kohdalla ja viivoitusta otsan alueella.

Fast alkoi pohtia Jokiniemen idolien arvoitusta vuonna 2011 käydessään läpi johtamiensa kaivausten raportteja. Hän muisti nähneensä vastaavan idolin jossain aiemminkin, luultavasti latvian- tai puolankielisessä kirjassa. Kirja oli kuitenkin kadoksissa.

Kun etsintä ei tuottanut tulosta, Fast alkoi lopulta epäillä muistikuvaansa. Muuan arkeologikollegakin epäili hänen nähneen unta.

Lopulta netissä tärppäsi. Fast löysi kirjan, jossa esiteltiin kampakeraamisia löytöjä Latvian Gipkasta. Sieltä oli paljastunut runsaasti vastaavien ihmiskasvoisten savi-idoleiden palasia. Pää ja sen koristelu olivat samantyyppisiä.

Jokiniemen savikasvoista on tehty analyysi, jonka mukaan saviaines poikkeaa alueelta löydettyjen tavanomaisempien idolien aineksesta. Sekin tukee ajatusta, jonka mukaan ihmiskasvoiset idolit on tuotu muualta.

Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että Baltiasta tuotiin Suomeen ainakin meripihkaa jo kampakeraamisella ajalla. Ehkä ihmiskasvoiset savi-idolit ovat samojen matkojen perua. Jo 5 500 vuoden takaisille hylkeenpyytäjille meri oli esteen sijasta yhdistäjä.

Jos olet tilaaja, lue lisää alla olevasta linkistä.