Kiinalainen jättiläispanda vilvoitteli jääpaloilla elokuun 2011 helteessä. Kuva: Zhongjun Liu
Kiinalainen jättiläispanda vilvoitteli jääpaloilla elokuun 2011 helteessä. Kuva: Zhongjun Liu

Ilmakehän virtaukset liittävät ilmiöt yhteen.

Pohjoisten alueiden jään ja lumen hupeneminen muuttaa ilmakehän virtauksia, jotka puolestaan ovat omiaan synnyttämään kesäsään ääri-ilmiöitä Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Näin raportoi kiinalais-yhdysvaltalainen tutkimusryhmä Nature Climate Change -lehdessä.

Kolmen viime vuosikymmenen aikana kesäajan jää- ja lumipeite on pohjoisen pallonpuoliskon napa-alueilla huvennut ennätystahtia. Samaan aikaan keskileveysasteilla on koettu kesäisin milloin ankara helteitä ja kuivuutta, milloin rankkasateita ja tulvia.

Tutkimuksessa verrattiin satelliittikuvia jää- ja lumipeitteen muutoksista sekä tietoja ilmakehän virtauksista. Selvisi, että lumen ja vielä voimakkaammin jään väheneminen muuttaa ilmakehän virtauksia niin, että ylätuulet 60:nnen leveyspiirin pohjoispuolella vaimenevat ja suihkuvirtaus siirtyy pohjoisemmaksi.

Ilmakehän virtausten muutokset luovat olot, joissa sää voi tietyllä alueella pysytellä pitkiä aikoja samanlaisena. Se puolestaan lisää äärisäiden mahdollisuutta.
Tulokset viittaavat siihen, että mitä enemmän napa-alueet sulavat, sitä enemmän ja voimakkaampia sään ääri-ilmiöitäkin on luvassa.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6163
Liittynyt3.5.2008

Arktinen jääkato ja superhelteet yhteydessä toisiinsa

Odotan siis varsin leppoisia kelejä, jos kylmää sellaisena voi pitää. Peruste: kun Tiede-lehti viime keväänä repäisi jutun "Hurrikaanitulvat yleistyvät ilmaston lämmetessä", oli seurauksena tietysti heti leppein ja vähälukuisin hurrikaanikausi yli 100 vuoteen!
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.