Merijään sulaminen voimistaa lämpenemistä arktisella alueella. Kuva: JEREMY WALKER/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Merijään sulaminen voimistaa lämpenemistä arktisella alueella. Kuva: JEREMY WALKER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Lämpenemisvauhdin ero on Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan suurempi kuin aiemmin on arvioitu

Arktinen alue on lämmennyt neljä kertaa niin nopeasti kuin maapallo keskimäärin, osoittaa Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden uusi tutkimus.

Tähän asti on ajateltu, että lämpenemisen vauhti on ollut pohjoisilla alueilla kaksinkertainen maapallon keskiarvoon verrattuna.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo, että ero aiempien arvioiden ja uuden arvioiden välillä voi osin johtua siitä, mitä ajanjaksoa ja mitä aluetta tarkastellaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”On mahdollista, että jotkin aiemmat tutkimukset ovat määrittäneet Arktiksen laajemmaksi alueeksi, jolloin suhdeluku pienenee, ja myöskin käyttäneet pidempää aikaikkunaa”, Rantanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudessa tutkimuksessaan Rantanen ja hänen työtoverinsa rajasivat tarkastelun pohjoisen napapiirin sisään jäävään alueeseen.

Ajanjakso ulottui vuodesta 1979 lähtien vuoteen 2021 asti, yhteensä 43 vuotta. Tuolta ajalta on saatavilla tarkkoja ja luotettavia lämpötilan satelliittimittauksia. Lisäksi voimakas lämpeneminen alkoi juuri 1970-luvulla.

Arktista lämpenemistä edistää etenkin merijään sulaminen. Jäätön meri luovuttaa enemmän lämpöä. Loppusyksyllä ja talvella arktinen alue on lämmennyt voimakkaimmin juuri siksi, että lämmin merenpinta hohkaa lämpöä ilmakehään.

Lisäksi kun jää puuttuu, auringonvaloa heijastuu vähemmän takaisin avaruuteen ja se jää lämmittämään maapalloa.

Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan ilmaston muuttumista kuvaavat ja ennustavat ilmastomallit ovat reippaasti aliarvioineet eron lämpenemisen nopeudessa arktisen alueen ja muun maailman välillä.

Ilmastomallien arviot ovat menneet pieleen mahdollisesti siksi, että niissä ei ole otettu riittävän tarkasti huomioon ilmaston luontaista vaihtelua. Kasvihuonekaasujen aiheuttaman lämpenemisen lisäksi ilmastossa on pitkäaikaista luontaista vaihtelua.

Luontaiset ilmastonvaihtelut saattavat Rantasen mukaan selittää nykyistä tilannetta, jossa arktinen alue lämpenee nelinkertaisella vauhdilla.

”Jos luontaiset vaihtelut kääntyvät päinvastaiseen suuntaan ja ikään kuin hidastavat globaalia lämpenemistä, on mahdollista, että lämpenemisero tasoittuu.”

Ilmaston vaihtelua aiheuttavat esimerkiksi pitkäaikaiset merivirtausten kiertoliikkeet.

Rantasen ja hänen työtovereidensa tutkimuksen julkaisi Communications Earth & Environment -tiedelehti.

Origami
Seuraa 
Viestejä24

Arktiksen olisi pitänyt sulaa jo kolme kertaa ja nyt siellä on enemmän jäätä kuin pitkiin aikoihin. Tilastot vielä kertovat maapallon viilenevän, joten surkeaakin surkeampi artikkeli asiasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla