Kuuraketti Artemis 1 lähti kohti Kuuta 16. marraskuuta. Kuva: Nasa
Kuuraketti Artemis 1 lähti kohti Kuuta 16. marraskuuta. Kuva: Nasa

Kuuraketin lähtö ehti lykkääntyä kolmesti syksyn aikana ennen kuin se pääsi matkaan.

Kuuraketti Artemis 1 kohosi Maan kiertoradalle Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta keskiviikkona aamulla. Raketti kohosi sitten näyttävästi aina Maan kiertoradalle kahdeksan ja puolen minuutin nousun jälkeen, kertoo Space.com.

Lento on Yhdysvaltain avaruusraketin ison hankkeen eli kantoraketti SLS:n neitsytlento. Miehittämättömällä lennolla raketin kärjessä on miehistö- ja huoltoalus Orion. Sen kyydissä on nyt kolme koenukkea ja kymmenen minisatelliittia.

Lähdön jälkeen Orion sai avattua nopeasti neljä aurinkopaneeliaan. Sitten Orionin rataa kohotettiin Maan kiertoradalla. Sen toteutti SLS-kantoraketin ylempi vaihe.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Noin 1,5 tuntia lähdön jälkeen sama vaihe poltti taas rakettejaan ja saattoi Orionin radalle kohti Kuuta. Rataa korjataan matkalla tarpeen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

SLS:n ylin vaihe irtosi onnistuneesti Orionista vajaa neljä tuntia lähdön jälkeen. Se merkitsi keskiviikon urakan loppua lennonjohdolle. Orion on nyt onnistuneesti matkalla kohti Kuuta.

Orionin on määrä saavuttaa Kuu maanantaina 22. marraskuuta. Kuun lähellä, eli vajaan sadan kilometrin korkeudella Kuun pinnasta, Orion jarruttaa. Näin alus saadaan Kuuta kiertävälle radalle.

Kiertorata on hyvin soikea. Etäisimmillään se on 64 000 kilometrin päässä Kuusta Kuun sillä puolen, joka ei koskaan näy Maahan. Se on avaruuslentojen suurin etäisyys maapallosta sellaiselle alukselle, joka kykenee kuljettamaan astronautteja. Orion kiertää kuuta yli 20 päivää.

Yhtä kaukana lentää Orionissa neljä astronauttia Artemis 2 -lennolla. Se toteutunee vuonna 2024.

Lähdön aikaikkuna oli auki vain kaksi tuntia. Kapea ajallinen rako johtuu Maan ja Kuun sopivasta asemasta toisiinsa nähden.

Artemis 1 -lennolla kokeillaan paitsi itse kantorakettia, myös huolto- ja miehistöalus Orionin laitteita ja sitä, miten se irtaantuu SLS-kantoraketista avaruudessa.

Myös Orionin paluu Maan ilmakehään on tärkeä testi. Sen lämpökilpi joutuu koetukselle.

Artemis 1:n lento kestää 26 päivää.

Kolmas SLS-lento eli Artemis 3 tähtää vuonna 2025 siihen, että se veisi neljä astronauttia Kuuta kiertävälle radalle. Kaksi heistä laskeutuisi Kuun etelänavan tuntumaan noin viikon ajaksi.

JPI
Seuraa 
Viestejä34319

Käyttäjä15493 kirjoitti:
The Lunar Gateway is a space station that will be built on the moon and utilised as a launch pad for missions to the moon and other locations in space.

<a href="https://tophandymanusa.com/handy-guy-services/best-pressure-washing-serv...">Best Pressure Washing Services in Fayetteville AR</a>

Tuossa tekstissä on pikku virhe.
Sanoo: "The Lunar Gateway is a space station that will be built on the moon".
Pitäisi sanoa:
The Lunar Gateway is a space station that will be built on orbit around the moon orbit.

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = (3n/2)³, n∈Z = ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla