Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Itävaltalaistutkimus osoittaa, että aselain tiukentuminen kutistaa itsemurhalukuja.

Aseiden saatavuuden rajoittaminen on hyvä keino vähentää itsemurhia ainakin maissa, joissa aseilla tehtävät itsemurhat ovat yleisiä, vahvistaa tuore itävaltalaistutkimus.

Nestor Kapusta Wienin lääketieteellisestä yliopistosta analysoi ryhmineen Itävallan itsemurhatapauksia ja havaitsi, että ampuma-aseilla tehdyt itsemurhat ovat merkittävästi vähentyneet sen jälkeen, kun maan aselakeja kiristettiin vuonna 1997. Muutos näyttää myös vähentäneen itsemurhien kokonaismäärää, sillä muilla keinoin tehdyt itsemurhat eivät lisääntyneet lain muutoksen jälkeen.

Ennen lainmuutosta ampuma-aseilla tehtiin Itävallassa keskimäärin 3,9 itsemurhaa sataatuhatta asukasta kohden, kun vuonna 2005 luku oli pienentynyt 2,7:ään. Itsemurhien kokonaismäärä on myös laskenut merkittävästi, sillä vuonna 1985 itsemurhaan kuoli 27,6 henkilöä sadastatuhannesta, mutta vuonna 2005 enää 17.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Suomessa aselupien myöntäminen on tiukentumassa. Poliisi saa uudet ohjeet, jotka määrittelevät entistä tarkemmin sen, millainen ihminen voi saada aseluvan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä hetkellä Suomessa on noin 1,6 miljoonaa laillista asetta. Laittomia aseita maassa on arviolta muutamia kymmeniätuhansia. Uusia hallussapitolupia myönnettiin viime vuonna noin 61500.

Itsemurhista tehdään Suomessa noin viidesosa ampuma-aseilla. Vuonna 2005 ampuma-aseilla tehtiin 169 itsemurhaa, edellisvuonna 219.

Itävaltalaistutkimuksen julkaisi The British Journal of Psychiatry ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla