50 vuotta kestänyt etsintä tuotti lopulta tuloksen. 

Ydinaseissa ja ydinvoimaloissa käytetyn plutoniumin isotooppi 239:stä on vihdoin saatu selville sen ydinmagneettinen resonanssi eli NMR. Sitä on yritetty selvittää tuloksetta puolen vuosisadan ajan, mutta nyt temppu onnistui japanilais-yhdysvaltalaiselta ryhmältä.

NMR-signaalia voi pitää plutonium-239:n sormenjälkenä, mutta sen tunnistamisesta on muutakin hyötyä. Löydös voi esimerkiksi auttaa suunnittelemaan materiaaleja plutoniumin pitkäaikaiseen säilytykseen sekä hyödyntämään plutoniumia avaruusalusten polttoaineena.

Saadakseen NMR-signaalin näkyviin Hirsohi Yasuoka ja hänen työtoverinsa jäähdyttivät ensin plutoniumdioksidia lähelle absoluuttista nollapistettä. Näin tapahtumat hidastuvat näytteessä ja kvanttivuorovaikutukset tulevat yksinkertaisemmiksi. Sitten tutkijat haravoivat valtavan määrän magneettikenttiä, jotka syntyvät kun plutoniumin atomit vuorovaikuttavat keskenään ja ympäristön kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Plutonium-239 ydinmagneettista resonanssia on ollut vaikea saada esiin plutoniumin äärimmäisen monimutkaisen luonteen takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla