Kuva: Chaval Brasil, Wikimedia Commons.
Kuva: Chaval Brasil, Wikimedia Commons.

Vuosien kuuri vähentää ruoansulatuskanavan syöpien lisäksi sydänkohtauksen riskiä.

Tiettyjen syöpien torjunta voi luonnistua halvemmin ja helpommin kuin uskotkaan, kertoo brittiläisen Queen Mary University of Londonin tuore tutkimus. Annals of Oncology -lehdessä tutkijat kokosivat yhteen aiempia tutkimuksia aspiriinin käytön syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta, ja tulokset ovat vaikuttavia.

Kymmenen vuoden aspiriinikuuri kutistaisi suolistosyöpään sairastumisen riskiä runsaalla kolmasosalla, ja kuolintapaukset vähenisivät 40 prosentilla. Ruokatorven ja vatsalaukun syövät vähenisivät 30 prosentilla, ja näiden syöpien kuolemantapaukset harvenisivat kolmasosalla tai jopa puolella.
Tutkimuksen mukaan aspiriinikuuri on hyödyksi, jos sen aloittaa 50–65-vuotiaana ja se kestää ainakin viisi ja mieluiten kymmenen vuotta.

”Jos jokainen 50–65-vuotias söisi aspiriinia päivittäin ainakin kymmenen vuoden ajan, miesten syövät ja sydänkohtaukset vähenisivät ainakin yhdeksällä prosentilla ja naisten  noin seitsemällä prosentilla. Kaikkiaan kuolintapausten määrä vähenisi noin neljällä prosentilla 20 vuoden aikajaksolla. Aspiriinin käytön hyödyt tulisivat parhaiten esiin syöpäkuolemien vähenemisenä”, kertoo tutkimusryhmää johtanut Jack Cuzick tutkimusryhmän tiedotteesa.

Cuzik ryhmineen ei osaa sanoa, kasvavatko aspiriinikuurin hyödyt, jos sitä jatketaan kymmentä vuotta pidempään. Myös sopiva annoskoko on arvoitus. Hyödyt saa irti jo 75–100 milligramman päiväannoksella, mutta joissain mukana olleissa tutkimuksissa turvallisen päiväannoksen rajaksi oli saatu jopa 325 milligrammaa.

Annoskoolla ja kuurin kestolla on merkitystä, sillä pitkäaikaiseen aspiriinin käyttöön liittyy mahaverenvuodon ja vatsahaavan riski. Jos 60-vuotias henkilö ottaa päivittäisen kymmenvuotisen aspiriinikuurin terveysrutiinikseen, hänen riskinsä mahaverenvuotoon kasvaa 2,2 prosentista 3,6 prosenttiin. Vajaat viisi prosenttia sairastapauksista olisi tutkimuksen mukaan hengenvaarallisia. Vatsahaavan riski kasvaisi 30–60 prosentilla.

Cuzikin mukaan aspiriinin hyödyt päihittävät pitkäaikaisesta käytöstä koituvat mahdolliset haitat. Haittojen ilmeneminen on yksilöllistä, ja verenvuototaipumuksen ennustamiseen on kehitetty luotettavia menetelmiä. Ennen aspiriinikuurin aloittamista kannattaa siis kipaista lääkärillä tarkistamassa oma tilanne.

Lisää aspiriinin ihmeellisistä vaikutuksista voit lukea artikkelista Aspiriini, ihmelääke, joka ilmestyi Tiede-lehden maaliskuun numerossa.