Kuva: Chaval Brasil, Wikimedia Commons.
Kuva: Chaval Brasil, Wikimedia Commons.

Vuosien kuuri vähentää ruoansulatuskanavan syöpien lisäksi sydänkohtauksen riskiä.

Tiettyjen syöpien torjunta voi luonnistua halvemmin ja helpommin kuin uskotkaan, kertoo brittiläisen Queen Mary University of Londonin tuore tutkimus. Annals of Oncology -lehdessä tutkijat kokosivat yhteen aiempia tutkimuksia aspiriinin käytön syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta, ja tulokset ovat vaikuttavia.

Kymmenen vuoden aspiriinikuuri kutistaisi suolistosyöpään sairastumisen riskiä runsaalla kolmasosalla, ja kuolintapaukset vähenisivät 40 prosentilla. Ruokatorven ja vatsalaukun syövät vähenisivät 30 prosentilla, ja näiden syöpien kuolemantapaukset harvenisivat kolmasosalla tai jopa puolella.
Tutkimuksen mukaan aspiriinikuuri on hyödyksi, jos sen aloittaa 50–65-vuotiaana ja se kestää ainakin viisi ja mieluiten kymmenen vuotta.

”Jos jokainen 50–65-vuotias söisi aspiriinia päivittäin ainakin kymmenen vuoden ajan, miesten syövät ja sydänkohtaukset vähenisivät ainakin yhdeksällä prosentilla ja naisten  noin seitsemällä prosentilla. Kaikkiaan kuolintapausten määrä vähenisi noin neljällä prosentilla 20 vuoden aikajaksolla. Aspiriinin käytön hyödyt tulisivat parhaiten esiin syöpäkuolemien vähenemisenä”, kertoo tutkimusryhmää johtanut Jack Cuzick tutkimusryhmän tiedotteesa.

Cuzik ryhmineen ei osaa sanoa, kasvavatko aspiriinikuurin hyödyt, jos sitä jatketaan kymmentä vuotta pidempään. Myös sopiva annoskoko on arvoitus. Hyödyt saa irti jo 75–100 milligramman päiväannoksella, mutta joissain mukana olleissa tutkimuksissa turvallisen päiväannoksen rajaksi oli saatu jopa 325 milligrammaa.

Annoskoolla ja kuurin kestolla on merkitystä, sillä pitkäaikaiseen aspiriinin käyttöön liittyy mahaverenvuodon ja vatsahaavan riski. Jos 60-vuotias henkilö ottaa päivittäisen kymmenvuotisen aspiriinikuurin terveysrutiinikseen, hänen riskinsä mahaverenvuotoon kasvaa 2,2 prosentista 3,6 prosenttiin. Vajaat viisi prosenttia sairastapauksista olisi tutkimuksen mukaan hengenvaarallisia. Vatsahaavan riski kasvaisi 30–60 prosentilla.

Cuzikin mukaan aspiriinin hyödyt päihittävät pitkäaikaisesta käytöstä koituvat mahdolliset haitat. Haittojen ilmeneminen on yksilöllistä, ja verenvuototaipumuksen ennustamiseen on kehitetty luotettavia menetelmiä. Ennen aspiriinikuurin aloittamista kannattaa siis kipaista lääkärillä tarkistamassa oma tilanne.

Lisää aspiriinin ihmeellisistä vaikutuksista voit lukea artikkelista Aspiriini, ihmelääke, joka ilmestyi Tiede-lehden maaliskuun numerossa.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä